Wat maakt een portefeuille gediversifieerd? Het algemene, in de beleggingsbranche gangbare antwoord luidt dat gediversifieerde portefeuilles genoeg verschillende effecten moeten bevatten om te voorkomen dat problemen in één marktsegment of met één effect u beletten uw beleggingsdoelen te bereiken. Wij volgen echter al vele jaren de financiële analyses wereldwijd en merken dat dit antwoord voor verschillende mensen verschillende betekenissen kan hebben.
Een bewering die Fisher Investments Nederland vaak aantreft in de financiële media luidt: Een echt gediversifieerde portefeuille bevat aandelen, obligaties, goud en andere grondstoffen, kasmiddelen, vastgoed en misschien wat cryptovaluta’s, zodat tegenvallers in één vermogenscategorie geheel of gedeeltelijk worden opgevangen door de andere categorieën. Hierbij wordt volgens ons een fundamentele fout gemaakt: diversificatie verwarren met vermogensallocatie.
Vermogensallocatie is de mix van aandelen, vastrentende waarden en andere effecten in uw beleggingsportefeuille. Fisher Investments Nederland is van mening dat de vermogensallocatie voor alle beleggers moet berusten op hun langetermijndoelen, hun beleggingshorizon (het tijdsbestek voor het bereiken van deze doelen), hun kasstroombehoeften, hun risicotolerantie en andere overwegingen van persoonlijke aard. Verschillende mensen hebben uiteraard verschillende behoeften, maar wij vinden het in het algemeen verstandig om wijzigingen voor de lange termijn in een vermogensallocatie slechts aan te brengen als één van die factoren zodanig verandert dat er voor het behalen van langetermijndoelen een andere risico-rendementsverhouding nodig is.
Zo doet een jonge belegger – met de nodige risicotolerantie – die pas over tientallen jaren met pensioen gaat, langetermijngroei nastreeft en niet voornemens is op korte termijn om welke reden dan ook geld op te nemen, er waarschijnlijk goed aan om zwaar in aandelen te beleggen. Met zo’n lange beleggingshorizon heeft deze waarschijnlijk alle tijd om te profiteren van het langetermijnrendement van de beurs – ook al moet hij of zij in de tussentijd wat bearmarkten uitzitten – en hoeft de belegger geen zorgen te maken over geplande geldopnames na een beursdaling.[i] (Een bearmarkt is een diepe, langdurige marktdaling van ten minste -20% met een aanwijsbare oorzaak in de fundamentals.)
Evengoed kan iemand die al lang met pensioen is en regelmatig geld opneemt, baat hebben bij een mix van aandelen en vastrentende effecten, ook weer naargelang de risicotolerantie en de beleggingsdoelstellingen. Hoewel rendementen uit het verleden laten zien dat bij deze allocatie zal worden ingeboet op het langetermijnrendement, wordt de blootstelling aan kortetermijnvolatiliteit en het risico dat u geld moet opnemen na een sterke daling, waarschijnlijk kleiner.[ii] Iemand die van plan is om over één of twee jaar al zijn spaargeld in de aflossing van een hypotheeklening te stoppen, houdt volgens ons het best contanten of daarmee vergelijkbare effecten aan. Mede omdat een daling van aandelen of obligaties anders een streep kan zetten door het bereiken van de kortetermijndoelstellingen.
Vermoedelijk zouden de analisten volgens wie gespreide portefeuilles een breder spectrum aan effecten moeten bevatten, vinden dat deze drie beleggers onvoldoende gediversifieerd zijn en dus te veel risico nemen. Zij zouden kunnen vragen waar het goud en de grondstoffen ter bescherming tegen inflatie gebleven zijn. En het vastgoed? De cryptovaluta’s? Hier zien we een probleem en een drogredenering. Het probleem is dat het bij elkaar gooien van ongelijksoortige activa, alleen om een indruk van spreiding te wekken, ertoe kan leiden dat de vermogensallocatie wellicht niet afgestemd is op uw persoonlijke situatie. De drogredenering is dat deze categorieën zowel risico’s als kansen opleveren die er bij aandelen en obligaties niet zijn.
Om dit te verduidelijken, kijken we naar het voorbeeld van grondstoffen. Ons onderzoek wijst namelijk uit dat goud en andere grondstoffen, anders dan wat we heel wat financiële analisten zien beweren, geen goede bescherming bieden tegen inflatie. Volgens de algemene economische theorie moeten grondstoffenprijzen op zeer lange termijn gelijk opgaan met de inflatie. Dat is inderdaad zo, maar volgens ons onderzoek kunnen en zullen ze dalen bij bovengemiddelde inflatie. Maar afgezien daarvan kunnen beleggers zich gemakkelijk blootstellen aan de grondstoffenmarkt via aandelen in de sectoren energie en materialen. De winst van oliebedrijven stijgt en daalt volgens ons onderzoek met de olieprijzen. Ondernemingen in de metallurgie en de mijnbouw, die deel uitmaken van de sector materialen, zijn doorgaans ook gevoelig voor koper, nikkel, ijzer en andere metalen, leert ons onderzoek. We constateren ook dat aandelen van goudmijnen profiteren van hoge goudkoersen. Door zich daaraan bloot te stellen via aandelen in plaats van grondstoffenfutures of fysiek eigendom van edele en industriële metalen, bezit een belegger technisch gesproken een belang in de winst die deze grondstoffen genereren. U kunt de ondernemingen uitkiezen die het best gepositioneerd zijn om ervan te profiteren.
Deze redenering gaat volgens ons ook op voor alle andere beleggingscategorieën die nodig zouden zijn in een gespreide portefeuille. Vastgoed? Nou, beursgenoteerde real estate investment trusts (REIT’s) zijn opgenomen in brede aandelenindices zoals de MSCI World Index. REIT’s worden verhandeld zoals aandelen en zijn eigenlijk aandelen, met het voordeel van gemakkelijke, liquide blootstelling. (Onze beoordeling geldt niet voor niet-genoteerde of niet-verhandelde REIT’s, waarbij we heel wat problemen zien.) Wij vinden cryptovaluta’s een vluchtige en overbelegde modegril, maar als u het anders ziet en erin wilt beleggen: een aantal bitcoingerelateerde start-ups noteren volgens ons onderzoek parallel aan de koersen van cryptovaluta’s. Door in plaats van cryptovaluta’s aandelen te bezitten van daarin actieve bedrijven, kunt u de nadelen van rechtstreekse eigendom vermijden (bijvoorbeeld het relatieve gebrek aan veiligheid op sommige cryptovalutabeurzen, het gebrek aan rechtsmiddelen bij diefstal, eventueel ingewikkelde belastingen e.d.).
Bij Fisher Investments Nederland zijn we de mening toegedaan dat portefeuilles het best gediversifieerd worden door ze binnen hun eigen vermogenscategorie te spreiden. Voor het obligatiegedeelte van uw portefeuille kan dat betekenen dat u een mix van staats- en bedrijfsobligaties aanhoudt of van effecten met verschillende looptijden (termijnen waartegen de emittent deze moet terugkopen) om de gevoeligheid van uw posities voor rentetarieven en andere factoren te spreiden. Voor het aandelengedeelte betekent dit volgens ons dat u in meerdere sectoren en branches belegt, en bij voorkeur wereldwijd. Daarnaast moet u er volgens ons ook voor zorgen dat uw positie in één bedrijf niet ver uitschiet boven de weging van dat bedrijf in een brede index zoals de MSCI World Index. Met één of twee ondernemingen in een paar van de kleinste sectoren kunt u waarschijnlijk volstaan, maar in grotere sectoren zoals technologie, industrie, financiële instellingen en de rest, houdt u beter meerdere aandelen aan, vinden wij.
Als u goed onderscheid maakt tussen diversificatie en vermogensallocatie, kunt u gemakkelijker een gespreide portefeuille samenstellen. In plaats van marginale, moeilijk toegankelijke vermogenscategorieën bij te kopen – die volgens ons onderzoek soms minder liquide en volatieler zijn – kunt u uw portefeuille toesnijden op uw eigen omstandigheden en ze vervolgens opvullen met effecten die gemakkelijk te volgen, te kopen en te verkopen zijn. We vinden dus dat beleggers vermogensallocatie niet moeten verwarren met portefeuillespreiding. Bepaal gewoon voor uzelf welke mix van aandelen, obligaties en andere effecten u wilt hebben – de mix waarvan het verwachte rendement en de kortetermijnvolatiliteit het best aansluiten bij uw doelen, behoeften en risicotolerantie – en diversifieer dan binnen deze perken.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 16/09/2021. Gebaseerd op het rendement in euro van de MSCI World Index met netto-dividenden.
[ii] Ibid. Gebaseerd op het rendement in euro van de MSCI World Index met netto-dividenden en het totaalrendement in euro van de ICE BofA Euro Broad Market Index.