Wat laat de markten bewegen? Op korte termijn zullen de financiële commentatoren die we volgen vaak een breed scala aan verschillende krantenkoppen citeren. Volgens onderzoek door Fisher Investments Nederland en het moederbedrijf Fisher Investments, blijkt echter dat de grootste bewegingen op de markten op de lange termijn gedreven worden door verrassingen – oftewel de kloof tussen de realiteit en verwachtingen. Hoe vertaalt zich dat in de praktijk en hoe kunnen beleggers dit raamwerk in hun voordeel gebruiken?
Op basis van onze analyse zien we dat aandelen zich richten op de verwachte economische omstandigheden die ongeveer binnen 3 tot 30 maanden zullen plaatsvinden. Dat wil zeggen dat retrospectieve gegevens, afgezien van een potentieel effect op het sentiment op de korte termijn, weinig invloed hebben op de markten. Soms kunnen nieuw gepubliceerde gegevens de verwachtingen op losse schroeven zetten en als het nieuws van de dag verschijnen waardoor de markten op de korte termijn kunnen schommelen. Toch denken we niet dat ze bepalen in welke richting aandelen op de lange termijn zullen evolueren. Naar de mening van Fisher Investments Nederland worden recente gebeurtenissen en wat er direct voor ons ligt gereflecteerd in de aandelenkoersen – de impact van dergelijke omstandigheden op de bedrijfsresultaten zijn waarschijnlijk al welbekend. Tegelijkertijd denken we niet dat prognoses die zich op de verre toekomst richten van invloed zijn op aandelen aangezien de markten langetermijnschattingen niet kunnen inprijzen vanwege de vele variabelen die hierin een rol spelen. Doordat de markten niet in staat zijn om waarschijnlijkheden te extrapoleren naar resultaten in de verre toekomst, denken we dat het discours omtrent deze ontwikkelingen op den duur in de schaduw verdwijnt.
Bovendien, omdat aandeelhouders recht hebben op de toekomstige bedrijfswinsten, hebben we geconstateerd dat aandelen zich voornamelijk focussen op de factoren die een impact op de bedrijfsresultaten zouden kunnen hebben. In de belevenis van Fisher Investments Nederland worden bedrijfsprognoses die op grote schaal beschikbaar zijn, binnen een zeer korte tijd door de markten verdisconteerd. We denken dat aandelen op deze manier de voorzienbare toekomst kunnen inschatten en hun winstvooruitzichten daarop kunnen afstemmen.
Ons onderzoek wijst uit dat aandelen hoofdzakelijk van koers veranderen wanneer de verwachte scenario’s suggereren dat de realiteit zal afwijken van de basisverwachtingen. De coronalockdowns aan het begin van 2020 zijn een extreem voorbeeld hiervan. De MSCI World Index piekte op 19 februari 2020, dagen voor de eerste regionale lockdowns van de ontwikkelde wereld in Italië.[i] We denken dat tot die tijd de markten een groei van de globale economie en bedrijfswinsten verwachtten, ondanks nieuwsberichten over de coronabesmettingen en de lockdown van januari in Wuhan. Dit was niet het geval tijdens voorgaande regionale pandemieën in Azië, zoals bij de meerdere uitbraken van de vogelpest en de verspreiding van het SARS-virus tussen 2002 en 2004. Maar toen corona eenmaal de Europese grenzen bereikte – en het potentiële negatieve effect op de economie vanwege het wijdverbreide isolatiebeleid aan het licht kwam – begonnen de markten werkelijk te begrijpen wat voor klap dit zou kunnen zijn voor de bedrijfswinsten. Aandelen vielen tot aan 23 maart 2020 met 33,8% terug en prijsden daarmee een wereldwijde recessie in – en vervielen vervolgens, althans volgens ons – in de snelste bearmarkt in de geschiedenis (een langdurige, door fundamentals aangejaagde daling van meer dan 20%).[ii]
Kort daarna raakten aandelen in een opleving.[iii] Hoe kwam dit tot stand? Nadat de markten de worstcasescenario’s die zich zouden voordoen in het meest nabije stuk van de 3-30 maanden periode in hun koersen hadden verwerkt, denkt Fisher Investments Nederland dat ze zich daarna hebben gericht op het verste einde van dit tijdsbestek, naar een wereld waarin draconische nationale lockdowns eerder uitzondering dan regel zijn. Nog voordat de statistiekbureaus negatieve economische cijfers publiceerden als gevolg van de lockdowns – en de fundamentals nauwelijks op een herstel duidden – veerden de financiële markten op. Naar onze mening verdisconteerden ze hiermee de snelle economische groei die werd verwacht naarmate economieën weer opengingen.[iv] Het Euro Area Business Cycle Dating Committee van het Centre for Economic Policy Research (CEPR) suggereerde pas in mei 2020 dat er een recessie (een algemene daling van de economische output) in het vooruitzicht lag, twee maanden nadat dit een feit werd.[v] De neergang in de VS bleek de kortste recessie in de Amerikaanse geschiedenis te zijn, toch verklaarden economen pas meer dan een jaar later dat er officieel sprake was van een recessie.[vi] We zien dit als een duidelijk – maar uitzonderlijk – voorbeeld van hoe onverwachte gebeurtenissen de markten op hun kop kunnen zetten.
Het is inderdaad zo dat de ingrijpende gevolgen voor de economie die aanvankelijk door de lockdowns teweeg werden gebracht – alsmede het overrompelingseffect – geen alledaagse situaties zijn, maar we denken toch dat het een les is die breed van toepassing is. Hoe kunnen beleggers dit toepassen? In de dagelijkse praktijk hebben we vastgesteld dat het in de gaten houden van de marktstemming om de kloof tussen verrassingen en de realiteit te monitoren de langetermijnkoers van aandelen bepaalt. Op basis van onze observaties van historische ontwikkelingen zien we dat positieve verrassingen typisch gezien stapsgewijs verlopen. Daarom denken we dat bullmarkten (een lange periode van meestal stijgende aandelenkoersen) meestal de boventoon voeren.[vii] Als het voorpaginanieuws, enquêtes en andere metingen van het beleggersvertrouwen die we op de voet volgen, grotendeels pessimistisch getint of sceptisch zijn aangaande de economische vooruitzichten, dan brengt dat de lat omlaag waardoor de realiteit eerder verrassend positief uitpakt. Als de kerngegevens beter blijken te zijn dan verwacht, dan zal de opluchting die daaruit voortvloeit – ongeacht of dit bewust of onbewust is – de aandelenmarkten op stoom laten komen.
Als de realiteit echter slechter blijkt te zijn dan verwacht, kan de bearmarkt toeslaan. Uit ons onderzoek blijkt dat bearmarkten op twee manieren tot stand komen: Fisher Investments Nederland noemt dit de ‘Muur’ of de ‘Dreun’. Tijdens bullmarkten beklimmen aandelen de spreekwoordelijke ‘Muur van Zorgen’ terwijl opluchting de koersen geleidelijk en met tussenpozen omhoog stuwt. Naarmate de markten zich in een later stadium van de bullcyclus bevinden, hebben we geobserveerd dat de onrust afneemt en het sentiment steeds positiever raakt. Als het sentiment op brede schaal een euforisch punt bereikt, dan kan het in onze ogen enorm moeilijk worden om de verwachtingen te overtreffen waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een bearmarkt. Als beleggers in een euforische stemming raken, wimpelen ze negatieve factoren af en raken ze in de veronderstelling dat er onrealistisch positieve ontwikkelingen op hun pad komen. Dit gebeurt meestal wanneer aandelen zich op het randje van de ‘Muur van Zorgen’ bevinden en zorgen naar de achtergrond verdwijnen. We definiëren een ‘Dreun’ als een gebeurtenis die in staat is om de globale economische groei uit het niets te doen slinken, zoals de eerste lockdowns die wereldwijd werden ingevoerd tijdens de pandemie. In essentie denken we dat een economische klap van biljoenen euro’s inderdaad een schok zal zijn – het is immers iets wat men niet zag aankomen. Als iedereen hiervan op de hoogte zou zijn, dan denken we dat de markten dit al ingeprijsd zouden hebben en zou de schok naar alle waarschijnlijkheid niet een regelrechte ‘Dreun’ veroorzaken.
Afhankelijk van de mate waarin onze verwachtingen afwijken van de werkelijkheid, dienen zich kansen en risico’s aan. Als u rekening houdt met deze discrepantie kan dat volgens ons licht werpen op de factoren die de markten in sterke mate kunnen laten bewegen versus tijdelijke schommelingen: in de ogen van Fisher Investments Nederland krijgt u daarmee een aanzienlijke voorsprong op de rest van het beleggersuniversum.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 09-05-2022. Stelling gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index, nettodividenden inbegrepen, 19-02-2020.
[ii] Ibid. Stelling is gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index met nettodividenden, 19-02-2020 tot en met 23-03-2020.
[iii] Ibid.
[iv] Ibid.
[v] “The Latest Findings From the CEPR – EABCN Euro Area Business Cycle Dating Committee (EABCDC),” Staff, Centre for Economic Policy Research, 07-05-2020.
[vi] “It’s Official: The Covid Recession Lasted Just Two Months, the Shortest in U.S. History,” Jeff Cox, CNBC, 19-07-2021.
[vii] Bron: Global Financial Data, Inc. en FactSet, per 25-03-2020. Op basis van het rendement van de S&P 500 Price Index, in USD, 06-09-1929 tot en met 24-03-2020. Wisselkoersschommelingen tussen de Amerikaanse dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.