Wat voor rendement op de aandelenmarkt is redelijk in een bepaald jaar? Is dat 5%, 10% of 20%? Uit de analyses van Fisher Investments Nederland over financiële publicaties en opinies, blijken veel beleggers cijfers te noemen die variëren van hoge enkele cijfers tot lage dubbele cijfers, gebaseerd op het historische langetermijngemiddelde van aandelen.[i] Hoewel de logica achter die denkwijze begrijpelijk is, hebben beleggers volgens ons geen baat bij een dergelijk gebruik van gemiddelden. Laten we dit nader toelichten.
De analyses van Fisher Investments Nederland van populaire marktonderwerpen laten zien dat veel mensen suggereren dat het marktgemiddelde typisch voorkomt. Als het rendement buiten dat gemiddelde valt, dan wordt het zowel in positieve als negatieve zin gezien als atypisch. Zo hebben wij geconstateerd dat veel analisten het historische gemiddelde rendement van aandelen beschouwen als een leidraad voor toekomstige rendementen. Aan het begin van elk jaar bekijkt Fisher Investments Nederland de marktprognoses van beleggingsprofessionals die voor het publiek beschikbaar zijn, om zo een beeld te krijgen van de consensus en populaire opvattingen. Na jarenlange analyses hebben wij vastgesteld dat de meeste voorspellingen zelden sterk afwijken van het gemiddelde en (min of meer) geclusterd zijn rond de historische langetermijncijfers van aandelen. Wij hebben ook gezien dat marktanalisten rekening houden met het gemiddelde rendement dat gekoppeld is aan een bepaalde historische gebeurtenis – zoals het gemiddelde zes- of twaalfmaandelijkse rendement na renteverhogingen door monetaire beleidsmakers – en ervan uitgaan dat dit de normale marktreactie is.
Hoewel Fisher Investments Nederland vindt dat de marktgeschiedenis waardevol kan zijn bij beleggingsbeslissingen, zit er volgens ons een fout in dit argument: gemiddelden geven simpelweg een algemeen overzicht van wat er is gebeurd. Hoewel gebeurtenissen op korte termijn volatiel kunnen zijn, zij het op week-, maand- of zelfs jaarbasis, kan het historische gemiddelde vertekend raken door extreme waarden.
Laten we de VS gebaseerde S&P 500 Index in dollars als voorbeeld nemen, die wij hier gebruiken vanwege zijn lange geschiedenis aan marktgegevens. Van 1926 tot 2021 bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 in Amerikaanse dollars +10,3% (een jaarlijks rendement is de samengestelde jaarlijkse groei die het cumulatieve rendement over een bepaalde periode zou opleveren).[ii] Maar dit betekent niet dat Amerikaanse aandelen jaar in, jaar uit een rendement van +10,3% hebben opgeleverd. Zoals blijkt uit figuur 1 liepen de jaarlijkse rendementen sterk uiteen. De rendementen van de S&P 500 waren in de afgelopen 96 jaar bijna 75% van de tijd positief en naderden 38% van de tijd het dubbele van het jaargemiddelde.
Figuur 1: Jaarlijks totaalrendement van de S&P 500 sinds 1926
Bron: Global Financial Data, per 28-03-2022. Het totaalrendement van de S&P index, in USD, 31-12-1925 tot en met 31-12-2021. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsopbrengsten.
Hetzelfde geldt voor wereldwijde aandelen: het historisch gemiddelde is geen typisch of zelfs een veelvoorkomend rendement op jaarbasis. (Figuur 2)
Figuur 2: Jaarlijks rendement van de MSCI World sinds 1970
Voorvallen sinds 1970 | |
Minder dan 0% | 13 |
0% tot 10% | 8 |
10% tot 20% | 13 |
20% of meer | 18 |
Bron: FactSet, per 07-09-2022. Het rendement van de MSCI World Index, nettodividenden inbegrepen, in USD, 31-12-1970 tot en met 31-12-2021. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsopbrengsten.
Om te illustreren hoe atypisch het gemiddelde is, moet u het volgende in beschouwing nemen: sinds 1970 zijn er slechts 6 jaren geweest waarin de MSCI World een rendement behaalde dat 3 procentpunten hoger of lager lag dan het gemiddelde jaarlijkse rendement van +9,2%.[iii] Anders gezegd, wereldwijde aandelen kwamen 88% van de tijd niet in de buurt van hun gemiddelde rendement.
Volgens Fisher Investments Nederland kan dit inzicht beleggers helpen om reële rendementsverwachtingen te stellen. Zo kan bijvoorbeeld de erkenning dat het gemiddelde atypisch is, de gedachte ontmoedigen dat aandelen consequent het historisch gemiddelde rendement zullen opleveren, wat zeldzamer is dan veel beleggers beseffen. Het doorgronden van dit historische feit kan beleggers helpen voorkomen dat zij verrast worden door het behalen van een sterk positief rendement (of vlakke of zelfs negatieve rendementen). Met name omdat zij dan volgens ons minder geneigd zullen zijn om dergelijke sterk positieve of negatieve jaren als historische anomalieën te beschouwen.
Begrijpen dat het gemiddelde atypisch is, kan beleggers ook helpen de beweringen van beleggingsproducten of -diensten aan te vechten die beloven dat het beursgemiddelde elk jaar consistent en probleemloos wordt bereikt. Aangezien de geschiedenis laat zien dat jaarlijkse marktrendementen variabel zijn, is iets dat beweert een positief, constant rendement op te leveren, ongeacht de marktomstandigheden, volgens ons incorrect – of erger nog – een vorm van oplichterij.
Volgens de analyses van Fisher Investments Nederland over het beleggersgedrag is het anders denken dan de consensus dé sleutel tot langetermijnsucces. Begrijpen dat historische gemiddelden niet de norm zijn, maakt daar deel van uit. Dit stelt beleggers in staat om de conventionele kennis in twijfel te trekken en kansen te vinden die anderen over het hoofd zien.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 07-09-2022. Het rendement van de MSCI World Index, netto dividenden inbegrepen, in USD, 1970 tot en met 2021. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsopbrengsten.
[ii] Bron: Global Financial Data, per 28-03-2022. Het totaalrendement van de S&P -index, in USD, 31-12-1925 tot en met 31-12-2021. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsopbrengsten.
[iii] Bron: FactSet, per 07-09-2022. Het rendement van de MSCI World Index, netto dividenden inbegrepen, in USD, 1970 tot en met 2021.