Werken aan de toekomst van de planeet

Met het Perpetual Planet Initiative versterkt Rolex zijn betrokkenheid bij het werk van uitzonderlijke mensen en organisaties die bouwen aan een betere wereld en aan de bescherming van de aarde voor de volgende generaties.

Een lange geschiedenis van steun aan onderzoeksprojecten

Voor Hans Wilsdorf, oprichter van Rolex, was de wereld een levend laboratorium. Vanaf 1930 testte hij zijn horloges in uitzonderlijke omstandigheden. Hij stuurde ze mee met ontdekkingsreizigers die zich op verre locaties vaak in het onbekende waagden.

Bijna een eeuw later is Rolex uitgegroeid tot onmisbare steunpilaar van wetenschappelijke pioniers, die de grenzen van menselijke durf verleggen om de geheimen van de natuur te ontrafelen. Hun Rolex-horloges gebruikten ze daarbij als een betrouwbare tool. Andersom bleken deze expedities voor Rolex de ideale laboratoria om horloges te testen en te ontwikkelen.

Hoog op de berg, diep in de zee

Rolex is betrokken bij enkele van de grootste prestaties uit de vorige eeuw. Al in 1933 rustte het merk de British Everest Expedition uit. In 1953 was Rolex present bij Sir John Hunts historische expeditie, die Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eerste mensen naar de top van de Mount Everest bracht. Als eerbetoon aan deze mijlpalen lanceerde Rolex in 1953 de Explorer, een model dat geschikt was voor uitzonderlijke omstandigheden.

In 1960 daalde Rolex in de Stille Oceaan af in de Marianentrog, het diepste onderzeese punt en het equivalent van de top van Mount Everest, met nog ongeveer 2.000 meter erbij. Jacques Piccard en Don Walsh daalden in de bathyscaaf Trieste af naar de zeebodem, op een diepte van 10.916 meter. Aan de buitenkant van het duiktoestel was een Rolex Oyster bevestigd. Ondanks de immense druk bleef het horloge intact. Pas meer dan vijftig jaar later, in 2012, werd deze prestatie herhaald, toen James Cameron, Rolex Testimonee en regisseur van de film Titanic, een soloduik maakte met de Deepsea Challenger.

Aan boord bevond zich de Rolex Deepsea Challenger, een experimenteel duikhorloge, bevestigd aan de arm van een robot. Het horloge, waterproof tot 12.000 meter, weerstond meer dan 12 ton druk, bleef de tijd nauwkeurig registreren en verliet het water onbeschadigd.

Van ontdekking tot bescherming

Vanaf de vroege jaren 80 raakten vele onderzoekers betrokken bij Rolex, onder wie bergbeklimmers, duikers en wetenschappers. Sommigen werden Testimonees van het merk. Ze braken records, testten hun talenten en hun uithoudingsvermogen, droegen Oyster Perpetual-horloges.

Maar de wereld is veranderd. Rolex’ steun aan exploratie verschoof in de 21e eeuw van ontdekking naar bescherming van de planeet. In 2019 versterkte het merk dit engagement met de lancering van het Perpetual Planet Initiative. Dit programma steunt mensen en organisaties die wetenschap inzetten om de wereld te verkennen en om de ecosystemen te bestuderen en te beschermen.

Uitbreiding van het Perpetual Planet Initiative

Het Perpetual Planet Initiative breidt zich snel uit met intussen meer dan twintig partners. Eén daarvan is Mission Blue, het project waarmee oceanograaf Sylvia Earle de oceanen wil bewaren via een netwerk van beschermde ‘Hope Spots’ – met Rolex als partner sinds 2014. Een ander partnership sloot Rolex al in 1954: de samenwerking met de National Geographic Society is een van de langstlopende van het merk. Tegenwoordig bundelen ze de krachten om de impact van de klimaatverandering te bestuderen.

Bij de onderzoekers neemt de onrust over de verstoorde ecosystemen op aarde toe. Hun expedities en projecten vestigen de aandacht op de kwetsbaarheid van onze planeet. De wetenschappers ontwerpen, ontwikkelen en implementeren oplossingen voor de uitdagingen die zich op het vlak van het leefmilieu voordoen. Als blijk van zijn engagement bij een ‘Perpetual Planet’ schaart Rolex zich achter deze onderzoekers met partnerships en programma’s.

De immense impact van de Rolex Awards for Enterprise

In 1976 werd de eerste Rolex Award for Enterprise uitgereikt om de vijftigste verjaardag van de Oyster, het eerste waterproof horloge ter wereld, te markeren. Met de Rolex Award for Enterprise helpt Rolex uitzonderlijke mensen die met innovatieve projecten de wereld willen verbeteren, het leefmilieu beschermen – het bewaren van soorten en habitats – en het menselijke welzijn verbeteren.

De 160 mannen en vrouwen die sinds 1976 als Laureaat werden geselecteerd, hebben een buitengewone impact gehad. Naar schatting 17 miljoen mensen, in alle hoeken van de wereld, vonden baat bij hun projecten. Ongeveer 28 miljoen bomen werden geplant; 52 bedreigde soorten en 32 belangrijke ecosystemen werden beschermd (waaronder 57.600 m2 Amazone-regenwoud); honderden nieuwe soorten ontdekt; 53 uitdagende expedities uitgevoerd; 49 innovatieve technologieën ontwikkeld en toegepast.

Steun aan de wetenschappers van morgen

Met studiebeurzen en subsidies steunt Rolex organisaties en initiatieven die de awareness voor het leefmilieu vergroten en de onderzoekers, wetenschappers en milieubeschermers van morgen opleiden. In 1974 ging het een partnership aan met de Our World-Underwater Scholarship Society, een wereldwijde community van mariene professionals die de oceanen willen redden. Rolex levert subsidies voor studiebeurzen voor jonge mensen die een carrière in de onderwaterwereld overwegen.

Sinds 2017 verstrekt Rolex jaarlijks fondsen aan vijf jonge onderzoekers via The Rolex Explorers Club Grants. Het betreft een samenwerking met The Explorers Club in New York, die in 1904 werd opgericht om wetenschappelijke exploratie te financieren en promoten.

Rolex steunt ook de Explorers Club’s Global Exploration Summit (GLEX). Op die conferentie komt ieder jaar een groot gezelschap van toonaangevende onderzoekers bij elkaar, van astronauten tot biologen, van overal in de wereld.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Klimaatpioniers

Het herstel van de bossen

Bomen zijn van levensbelang voor onze planeet. Ze zuiveren de lucht. Helaas, veel wouden zijn al verdwenen, andere zijn ziek. Maar we kunnen ze nog redden. In Sri Lanka herstelt Rohan Pethiyagoda de nevelwouden, in Brazilië blaast Laury Cullen jr. het Atlantisch Woud nieuw leven in. Bomen in de mist Milieubeschermer Rohan Pethiyagoda wijdt zich […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Globaal denken, lokaal helpen. Kunnen mensen en wilde dieren in vrede samenleven?

Terwijl de wereldbevolking groeit naar 8 miljard, neemt ook het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren toe. De inzet: voedsel en ruimte. De Indiase biologe Krithi Karanth bewijst dat we dat probleem kunnen oplossen. In 2019 ontving zij de Rolex Award for Enterprise. ‘We moeten de dieren beter leren kennen en begrijpen.’ Opgroeien tussen […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Op zoek naar de geheimen van de Noordpool

De Britse paleoklimatoloog Gina Moseley ondernam een expeditie naar Groenland om er af te dalen in de meest noordelijke grot van de wereld, waar geen mens ooit voet zette. Haar ambitie? De klimaatgevoeligheid van de Noordpool bestuderen en beter begrijpen. In 2021 ontving ze de Rolex Award for Enterprise. De Noordpool warmt snel op Het […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Hoe Rinzin Phunjok Lama de biodiversiteit in de Himalaya beschermt

Humla, een van de 75 districten van Nepal, ligt hoog en geïsoleerd in de Himalaya. Samen met de lokale gemeenschappen probeert de jonge bioloog en  milieuactivist Rinzin Phunok Lama daar het slinken van de populaties van wilde dieren – van sneeuwluipaard tot yak – te keren. In 2021 ontving Lama als eerste Nepalees de Rolex […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Taking care of Africa

De hele planeet is bedreigd, maar sommige plekken – zoals Afrika – nog meer dan andere. In Tsjaad bundelt Hindou Oumarou Ibrahim de krachten om natuurlijke hulpbronnen van de regio in kaart te brengen en de waterbronnen beter te managen. In 2021 ontving ze de Rolex Award for Enterprise. Een kaart voor water en vrede […]

Lees verder