Aandacht en vertrouwen in medewerkers: de sleutel tot duurzame inzetbaarheid

In een steeds complexer wordende wereld, waar de druk op werkenden toeneemt en de arbeidsmarkt volop in beweging is, rijst één vraag: hoe houden we medewerkers duurzaam inzetbaar? Deze vraag is niet alleen van belang voor de productiviteit van bedrijven, maar ook voor het welzijn van medewerkers zelf. Robidus, expert op het gebied van sociale zekerheid, heeft onderzoek gedaan naar de stand van inzetbaarheid in Nederland.

Het volledige rapport is hier te downloaden. In dit artikel nemen we je alvast mee door de belangrijkste bevindingen, de knelpunten en vooral: hoe we deze kunnen aanpakken.

De impact van druk op werkenden

Hoe staat het  met de inzetbaarheid van de Nederlandse werknemer, en welke stappen ondernemen werkgevers om deze te bevorderen?

De laatste jaren zien we een duidelijke toename in de druk op medewerkers. Personeelstekorten, toenemende complexiteit van taken en een voortdurend veranderende werkomgeving hebben een grote impact op het welzijn van werknemers. Wat dit betekent? Een stijging in het aantal mensen dat langdurig uitvalt, vaak vanwege werkgerelateerde stress of burn-outklachten. Het onderzoek van Robidus laat zien dat bedrijven steeds meer geconfronteerd worden met langdurig verzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. De kosten daarvan zijn enorm, niet alleen in financiële zin, maar vooral op menselijk vlak.

Veel bedrijven erkennen de problemen wel, maar lopen vast in de uitvoering van oplossingen. Waarom? Omdat de aanpak van verzuim en inzetbaarheid vaak te reactief is, gericht op het genezen in plaats van het voorkomen van problemen. Dit moet anders.

Arbeidsperspectief

Wat is de sleutel tot het oplossen van de inzetbaarheidsproblematiek? Volgens Robidus ligt het antwoord in arbeidsperspectief. Simpel gezegd: aandacht hebben en investeren in de toekomst van de werknemer. Maar het is meer dan dat. Het betekent investeren in de lange termijn en ervoor zorgen dat werknemers de kans krijgen om gezond, gemotiveerd en effectief te blijven functioneren, ongeacht de fase van hun carrière.

Er zijn drie pijlers die bijdragen aan het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers:

  1. Bewustwording dat investering in tijd en middelen noodzakelijk is: Niet alleen bij HR, maar ook de leidinggevende en de medewerker zelf moeten zich bewust zijn van het belang van het arbeidsperspectief voor nu en later.
  2. Een open cultuur en oprechte dialoog Leidinggevenden spelen hierin een sleutelrol. Ze moeten oprecht geïnteresseerd zijn in het welzijn van hun medewerkers en actief de dialoog aangaan over hun inzetbaarheid. Pas als er een veilige en vertrouwde omgeving is, durven medewerkers open te zijn over problemen die hun inzetbaarheid in de weg staan.
  3. Beschikbaarheid van budget Organisaties moeten bereid zijn om te investeren in ondersteuning en preventie.

De rol van de leidinggevende: vertrouwen en verbinding

Het onderzoek van Robidus onderstreept hoe belangrijk de rol van de direct leidinggevende is. Een leidinggevende die een vertrouwensband weet op te bouwen met zijn medewerkers, kan problemen vroegtijdig signaleren en aanpakken. Het gaat erom dat er ruimte is voor een open gesprek, zonder oordeel. Wanneer er vertrouwen is, durven medewerkers eerder aan te geven dat ze tegen hun grenzen aanlopen. En dat is cruciaal, want vroegtijdige signalering kan erger voorkomen. HR speelt hier ook een belangrijke rol in. Zij kunnen leidinggevenden voorzien van de juiste instrumenten en kennis om verzuimrisico’s te herkennen en op tijd in te grijpen. Daarnaast kunnen zij een cultuur van preventie stimuleren door het onderwerp inzetbaarheid structureel op de agenda te zetten.

Belangrijkste conclusies:

1             Wat opvalt in het onderzoek, is dat steeds meer organisaties zich bewust zijn van het belang van een inzetbaarheidsbeleid. Het aantal bedrijven met een formeel vastgelegd inzetbaarheidsbeleid is verdubbeld ten opzichte van 2019. Dit is een positieve ontwikkeling!

2             Een derde van de respondenten geeft aan dat hun inzetbaarheidsbeleid bestaat uit losse maatregelen. Veel organisaties bieden bijvoorbeeld fruitmanden of incidentele trainingen aan, maar missen een structurele aanpak. Hierdoor blijft het effect van deze maatregelen beperkt en ontbreekt de samenhang die nodig is voor duurzame inzetbaarheid.

3             Een ander opvallend punt uit het onderzoek is de besteding van budget voor inzetbaarheid. Organisaties geven jaarlijks gemiddeld 640 euro per medewerker uit aan maatregelen om de inzetbaarheid te verbeteren. Dit geld gaat bijvoorbeeld naar trainingen, gezondheidsprogramma’s en interventies. Slechts 15% van de organisaties onderzoekt structureel of dit budget effectief wordt besteed. Dit betekent dat veel bedrijven geld uitgeven zonder te weten of het ook echt bijdraagt aan het verminderen van verzuim of het verbeteren van de inzetbaarheid.

4             Een kwart (25%) van de leidinggevenden weet welke teamleden een verhoogd risico hebben om uit te vallen. Dit lijkt weinig maar je moet het zien in deze tijd van personeelstekorten, waar leidinggevenden relatief veel tijd besteden aan het rondkrijgen van hun bezetting.

5             Slechts 13% van de HR-professionals kent de verzuimrisico’s binnen het bedrijf, terwijl dit in 2019 nog 20% was. Dit betekent een afname van inzicht in de risico’s rondom verzuim door HR-afdelingen. In dezelfde periode zien we het langdurig verzuim toenemen, net als de WIA-instroom. Dit vergt veel capaciteit van de HR-afdelingen, waardoor weinig tijd resteert voor de actieve werknemers.

Van reactief naar proactief

Uit onderzoek blijkt: met de juiste aanpak valt er voor HR-professionals nog veel te winnen!

Het onderzoek geeft een heldere boodschap af: de huidige aanpak van verzuim en inzetbaarheid moet veranderen. Het is tijd om de omslag te maken van reactief naar proactief. In plaats van pas in actie te komen wanneer het te laat is, moeten bedrijven actief inzetten op preventie en duurzame inzetbaarheid.

Dat betekent investeren in arbeidsperspectief, vertrouwen opbouwen tussen leidinggevenden en medewerkers, en het beleid afstemmen op de specifieke behoeften van de organisatie. Door gericht tijd én geld te investeren in de inzetbaarheid van medewerkers, kunnen organisaties niet alleen verzuim terugdringen, maar ook de motivatie, betrokkenheid en productiviteit van hun medewerkers verhogen. De toekomst van inzetbaarheid ligt in handen van de bedrijven die nu de verantwoordelijkheid durven te nemen. De vraag is: durft jouw organisatie de stap te zetten?

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Innovatief Nederland

Zijn organisaties voldoende gewapend tegen cyberrisico’s?

Om cyberbeveiligingsrisico’s effectief te beheren en te monitoren, is het essentieel om te inventariseren en te toetsen of de organisatie beschikt over voldoende middelen en expertise. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een goed getraind team, continu onderhouden van continuïteitsprocessen en de implementatie van up-to-date beveiligingsmaatregelen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de capaciteiten te […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Nieuwe kans voor particuliere beleggers: gespreid beleggen in private equity

Private equity staat bekend om hoge rendementen, met gemiddeldes van 15% per jaar. Daarom profiteren veel institutionele investeerders en vermogende families al decennialang van deze beleggingscategorie. ‘Door de hoge instapbedragen was dit niet bereikbaar voor particuliere beleggers. Zonder tonnen vrij spaargeld op de bank kon je geen toegang krijgen. Daarom zijn we Capler begonnen, omdat […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Fastned gaat aan kop in de snelgroeiende markt voor elektrisch rijden

Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit flink. Op dit moment is zo’n vier tot vijf procent van de voertuigen op Europese wegen elektrisch. De overtuiging in de markt is dat dit aantal in 2030 rond de 20 – 25 procent zal liggen. Met nog verdere groei in de jaren daarna. Al die elektrische […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Een lamellen overkapping als kantoor in je tuin

Thuiswerken is tegenwoordig de norm, maar niet iedereen heeft binnen voldoende ruimte voor een comfortabele werkplek. Een creatieve oplossing is het creëren van een buitenkantoor met een lamellen overkapping. Dit type overkapping biedt een ideale balans tussen beschutting en openheid, waardoor je in je eigen tuin kunt genieten van een rustige, lichte werkplek. Dankzij de […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Orange Cyberdefense: over Zero Trust als robuuste beveiligingsstrategie

Steeds meer bedrijven en organisaties stappen van traditionele beveiligingsmodellen tegen cyberdreigingen over op toekomstbestendige Zero Trust-principes. ‘Wat de toekomstige ontwikkelingen ook zijn, Zero Trust is er klaar voor.’ Met Zero Trust kun je veel gerichter investeren in cybersecurity maatregelen Cybersecurity een typisch IT-onderwerp? Vergeet het maar, zegt Matthijs van der Wel-ter Weel, strategisch adviseur bij […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Petitie om onjuist energielabel aan te passen

Het huidige energielabel is onbetrouwbaar en ongeschikt als sturingsinstrument voor energiebesparing bij huur- en koopwoningen. Kopers betalen vaak meer voor woningen met een gunstig energielabel, maar kunnen bedrogen uitkomen als blijkt dat de woning veel meer energie verbruikt dan de naastgelegen woning met een slechter label. Dit leidt niet alleen tot hogere kosten, maar ook […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Beleggers zoeken houvast en vertrouwen

‘De belangrijkste reden waarom beleggers bij ons aankloppen, is omdat ze een vertrouwde, persoonlijke partij zoeken die deskundig is en geld voor ze verdient. Dat doen we met een bewezen, consistente Core-Satellite strategie,’ vertelt vermogensbeheerder Edwin Wierda. Een keuze voor Wierda Vermogensbeheer is een keuze voor persoonlijk contact. ‘Veel beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders hebben de laatste […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Smart equity voor ondernemingen met een groeistrategie

Nederlandse MKB Participatiemaatschappij (NMP) is een sparringpartner die meedenkt over de strategie en verdere groei van de deelneming. Senior Investment manager Hendrik Stegenga somt de twee belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle acquisitie op: ‘Een bedrijf moet financieel gezond zijn en een sterk management hebben. We kijken naar beide aspecten. De strategie en cijfers moeten kloppen. […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Met een Big Ass Battery: ben je overal razendsnel voorzien van krachtige, ‘groene’ energie

Big Ass Battery is wat je noemt een kampioen in zijn klasse. De Batterijstroom kun je als duurzaam alternatief gebruiken voor het dieselaggregaat, als fast charger om EV’s op te laden of als netverzwaring. Ons product zit vol met slimme software, dit komt door ons eigen energiemanagementsysteem. In onze fabriek in Helmond bouwen en testen […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Niet-financiële gegevens steeds belangrijker in de keten

Naast de traditionele financiële verslaglegging moeten corporate organisaties vanaf dit jaar ook over hun niet-financiële prestaties rapporteren volgens de nieuwe Europese wet Corporate Sustainability Reportding Directive (CSRD). Zij dienen te rapporteren over de hele bedrijfsketen, waardoor het ook toeleveranciers gaat raken. Twinfield speelt met haar online boekhoudpakket in op deze trend, door het nu mogelijk […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Q-Park denkt (mee) in slimme mobiliteitsoplossingen

Hoe kunnen we onze omgeving leefbaarder maken, zonder op bereikbaarheid in te leveren? Het is de grondgedachte van alle nieuwe projecten van Q-Park. ‘Voor autoluwe binnensteden, zijn onze parkeergarages een deel van de oplossing..’ We gaan in 2024 vijf parkeergarages uitrusten met zonnepanelen, gekoppeld aan grote batterijen Parkeren blijft de basis, maar Q-Park kijkt breder. […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Een gat in de elektrische laadpalen markt

Groen-Eco, prominent in elektrische laadpalen voor de semi openbare markt, is een voorbeeld van slim ondernemerschap gecombineerd met hart voor een duurzame wereld. ‘De kenners zeiden: niet doen, wordt niks.’ Dan zie je dat alle huurders in het kantoor meebetalen aan de ‘tank’beurten van degenen die een elektrische auto hebben. ‘We schrijven 2015 en de […]

Lees verder
Innovatief Nederland

De weg naar een emissievrije bouwplaats gaat via emissiearm

De toekomst zal steeds meer gaan bestaan uit emissievrije projecten. Geen uitstoot meer op de bouwplaats, in de infra en bij grote evenementen. Bredenoord is al 85 jaar dé specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen. Met alleen een batterij of eenvoudige hybride opstelling ben je er vaak niet om aan de stroomvraag te voldoen Onder […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Duiker Clean Technologies: schone, betaalbare en duurzame energie beschikbaar maken voor iedereen

Een Nederlands, maar internationaal opererend technologie- en ingenieursbureau trekt wereldwijd klanten en aandacht met technische oplossingen van hoge kwaliteit die schone, betaalbare en duurzame energie beschikbaar maken voor iedereen. ‘Duiker Clean Technologies is dé innovatieve partner voor langetermijnoplossingen.’ Door onze expertise krijgt Duiker Clean Technologies wereldwijd erkenning voor kwaliteit in technische oplossingen die een positieve […]

Lees verder
Innovatief Nederland

Hoogwaardige dienstverlening en efficiency door geavanceerde HR- en payroll software

Digitalisering is in vrijwel elke branche gewenst en zelfs noodzakelijk. De software van Nmbrs zorgt ervoor dat bedrijven vooroplopen waar het salaris- en HR zaken betreft. Er is een groeiend tekort aan accountants in Nederland. Het beroep heeft soms een wat stoffig imago gekregen en lijkt voor velen minder aantrekkelijk dan het ooit was. Ook […]

Lees verder