Het huidige energielabel is onbetrouwbaar en ongeschikt als sturingsinstrument voor energiebesparing bij huur- en koopwoningen.
Kopers betalen vaak meer voor woningen met een gunstig energielabel, maar kunnen bedrogen uitkomen als blijkt dat de woning veel meer energie verbruikt dan de naastgelegen woning met een slechter label. Dit leidt niet alleen tot hogere kosten, maar ook tot frustratie en teleurstelling. Verhuurders laten vaak vloerisolatie achterwege, omdat dit nauwelijks meetelt voor het energielabel. Hierdoor komen huurders in een woning terecht die weliswaar een goed label heeft – en daardoor een hogere huurprijs –, maar die in werkelijkheid niet comfortabel, energiezuinig en vaak ook ongezond is door vochtproblemen.
Vloerisolatie stiefmoederlijk behandeld
Het is tijd om actie te ondernemen en deze misleiding te stoppen. De ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het energielabel hebben de berekening van de energiebesparing door vloerisolatie altijd kunstmatig laag gehouden en gedaan alsof vloerverwarming geen invloed heeft op het warmteverlies naar de kruip- ruimte. De projectgroep die verantwoordelijk is voor het energielabel, heeft recent geconcludeerd dat dit onjuist en onhoudbaar is. Toch weigert het ministerie de noodzakelijke aanpassingen door te voeren en wil het nog minstens vijf jaar doorgaan met het huidige energielabel, ondanks de gebreken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor bestaande woningen, maar ook voor nieuwbouw en de leveringszekerheid van onze energievoorziening.
Netcongestie door stroombehoefte warmtepompen
Nieuwe woningen worden tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een warmtepomp en vloerverwarming. Omdat de nieuwbouwnorm voor vloerisolatie met Rc=3,7 m²K/W veel te laag is, gaat er veel warmte onnodig verloren via de vloer. Dit betekent dat de warmtepomp extra hard moet draaien om voldoende warmte te leveren. Wanneer het buiten echt koud wordt, verbruiken de warmtepompen samen zoveel stroom dat dit afgelopen winter al leidde tot problemen in bepaalde wijken. TenneT waarschuwt dat deze situatie, mede door de snelle toename van het aantal warmtepompen, de leveringszekerheid ernstig zal ondermijnen na 2030, tenzij er nu maatregelen worden getroffen.
Verbeterde energie-efficiëntie
De meest voor de hand liggende oplossingen zijn het verhogen van de nieuwbouwnorm voor vloerisolatie en het aanpassen van het energielabel voor bestaande woningen.
Energieadviseurs en -consulenten zijn momenteel opgeleid met de overtuiging dat vloerisolatie weinig relevant is voor de verduurzaming van woningen. In werkelijkheid is goede vloerisolatie essentieel voor het creëren van een energiezuinige, comfortabele en gezonde woning. Hoe beter de begane grondvloer is geïsoleerd, des te meer de woning qua energie-efficiëntie kan concurreren met een etagewoning. Bij betere vloerisolatie is de behoefte aan extra verwarming van de woonruimte korter en wordt er minder energie verbruikt om een comfortabel binnenklimaat te behouden. Bovendien zorgt een goed geïsoleerde vloer voor een hogere vloertemperatuur, wat bijdraagt aan het voorkomen van vochtproblemen.