Apeldoorn is de groene en royale hoofdstad van de Veluwe. De stad biedt alle ruimte om te wonen, werken en ondernemen in een natuurrijke omgeving. “Samen met het bedrijfsleven en onderwijs zetten we volop in op duurzaamheid, kennis, digitalisering en cultuur.”
We groeien uit tot een buitenmuseum waar groen en cultuur elkaar versterken
“Apeldoorn is een ondernemende stad”, zegt Nick Derks, wethouder Economische Zaken, Brede Welvaart en Veiligheid. “We liggen heel strategisch: op de kruising van de A1 en A50, ofwel de verbinding tussen de Randstad, Oost- Nederland en Duitsland. Onze economie kenmerkt zich door mkb-ondernemers en maakbedrijven in combinatie met een groot aantal dienstverleners. We huisvesten ruim 16.000 bedrijven die 107.000 banen creëren – en we groeien nog steeds. We zijn er trots op dat ondernemers samen met ons werk willen maken van maatschappelijke uitdagingen.”
Netwerkstad
“Apeldoorn is een netwerkstad waar economische partners elkaar makkelijk vinden”, gaat Derks verder. “Samen kunnen we de kansen verzilveren die de energietransitie en circulaire economie bieden. In dit ondernemersklimaat hebben bijvoorbeeld Remeha en Bredenoord duurzame oplossingen ontwikkeld die bijdragen aan de Nederlandse klimaatambities. De spoorzone moet een hotspot voor kennis worden. Apeldoorn bouwt hier de komende jaren aan een lerend district, waar onderwijs, wonen en ondernemen samenkomen. De gemeente denkt proactief mee met ontwikkelaars om dit mogelijk te maken. Ook het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering is hier gevestigd. Behalve onderwijs en ondernemers zijn hier ook de krijgsmacht en politie bij betrokken.”
Groenste stad
“Onze combinatie van toeristische en stedelijke kwaliteiten is uniek”, zegt Derks. “Met een gezellige binnenstad, Apenheul en Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn we heel aantrekkelijk. Paleis Het Loo is een internationale publiekstrekker. ‘Royaal’ Apeldoorn betekent echter meer dan koninklijk: het staat voor ruimte, kwaliteit, erfgoed en gastvrijheid, zowel in de stad als in de omringende dorpen. Mede dankzij onze lommerrijke buurten en vele stadsparken hebben we al de grootste groenoppervlakte in Nederland. We willen ook de Groenste Stad van Europa worden. Dit doen we door breed in te zetten op duurzaamheid: in woningbouw, bedrijvigheid, mobiliteit en beleid. Duurzame verstedelijking dus, waarbij ons groene karakter zich uitbreidt tot in de haarvaten. En we uitgroeien tot een buitenmuseum waar groen en cultuur elkaar versterken. Zo blijft Apeldoorn ook in de toekomst een aantrekkelijke stad. Ik heb er dan ook heel bewust voor gekozen om hier te komen wonen en werken.”