Witte stranden, palmbomen, vijfsterrenhotels en rooftop loungebars: in Dubai voel je je prinsheerlijk. Maar Dubai is ook een culturele hotspot die sterk geworteld is in zijn historische erfgoed. Dwaal door de oude straatjes langs Dubai Creek, maak een boottochtje in een traditionele ‘abra’ en geniet van culinaire hoogstandjes.
Dubai is een smeltkroes van culturen en smaken; er wonen meer dan 200 nationaliteiten. Dat merk je het beste in de keuken. Je kunt hier proeven van gerechten uit alle windstreken, street food en vegetarische mezze, vaak lokaal geteeld en duurzaam bereid. Dubai is recentelijk ook toegetreden tot de gastronomische familie van Michelin bestemmingen, want er zijn al 11 restaurants met een Michelinster en 14 met een Bib Gourmand-vermelding. Trèsind Studio (1 Michelinster) laat je kennismaken met de smaken en geuren van India. De originele tastingmenu’s zijn getooid met kruiden en bloemen die op het dakterras worden geteeld. Ossiano (1 Michelinster) is gevestigd in het Atlantis The Palm-hotel. Vanaf je tafeltje kijk je naar een gigantisch aquarium, waarin duizenden vissen aan je voorbij trekken. Uiteraard staat er zeefruit op het menu: de ingrediënten zijn op duurzame wijze geoogst in de oceaan.
Eco-food
Lowe is het eerste restaurant in Dubai dat een Groene Michelinster in de wacht sleepte. Als je kiest voor een ‘Waste NOT-diner’ krijg je acht tot tien gangen voorgeschoteld die zijn bereid uit restproducten die anders waren weggegooid. DIFC’s Spaans-mediterrane restaurant BOCA koopt 80% van hun vis en zeevruchten lokaal in, naast het serveren van eetbare planten uit de woestijn, wat het menu vrij uniek maakt. Heel authentiek is de keuken van Bait Maryam, vernoemd naar de moeder van de chef. Zij serveert huisgemaakte Levantijnse gerechtjes, zoals manakeesh, fatet met aubergine, batata harra, zaatar, falafel en lamskoteletten. In Maisan 15 worden al even verrukkelijke oosterse lekkernijen opgediend in een sfeervolle binnentuin. Verder weg van het stadscentrum, middenin de woestijn, vind je het milieuvriendelijke Sonora Camp. Onder een parasol van lichtjes kun je aanschuiven voor fine dining, live muziek en tradities van de bedoeïenen. Al deze restaurants geven je een hint van het oude Dubai, dat schuilgaat achter de skyline van wolkenkrabbers, sterrenhotels, jachthavens en attractieparken.
Op zoek naar de souk
Dubai is een stad van uitersten. Loop je door de historische wijk Al Fahidi, dan waan je je terug in de negentiende eeuw. Bezoek je het nieuwe Museum of the Future, dan maak je een tijdreis vooruit. Dit is een wonderlijke constructie van glanzend stalen panelen, gedecoreerd met Arabische kalligrafie. Dat het ‘oude Dubai’ óók springlevend is, merk je in de straatjes van Al Fahidi. Je kunt het van bovenaf zien, als je op de glazen brug van The Frame staat. Dit is een 150 meter hoog kunstwerk in de vorm van een goudkleurige lijst. Dubai Creek ligt aan een oude vissershaven waar de oorspronkelijke inwoners, de Bani-Yas, zich voor het eerst vestigden.
Tijdens een wandeling door de steegjes van de oude wijk kom je authentieke soeks tegen. Dat zijn Oosterse markten waar je kruiden, thee, houtsnijwerk, sieraden en snuisterijen kunt kopen. Ook vind je er kleine theehuisjes en kunstgalerieën. Het Shindagha Museum vertelt je meer over de geschiedenis van het emiraat. Het prachtige gebouw is met interactieve presentaties een zintuiglijke belevenis. Hoogtepunt is het Perfume House, dat de rol van parfum in het handelsverleden in geuren en kleuren tot leven brengt. Terug in de haven kun je een boottochtje maken in een abra, een traditioneel houten bootje. De abra’s varen af en aan tussen Al Fahidi, met zijn textielsoek, en Al Ras, met zijn goud- en kruidensoek. Romantischer wordt het niet!