Jaarlijks vergapen zich meer dan 16 miljoen toeristen aan de meest futuristische gebouwen en attracties. Maar ook het verleden wordt in Dubai niet vergeten. In de historische straatjes, op markten en in de bijzondere architectuur herleeft de geschiedenis van dit wonderlijke emiraat.
Een boottochtje in een traditionele abra vormt een bijzonder contrast met de moderne hoogbouw van downtown Dubai. Toch ligt het historische hart van Dubai, de wijk Deira, pal naast de glanzende woontorens, sterrenhotels, shopping malls en attractieparken die Dubai tot zo’n populaire bestemming maken. Het is moeilijk voor te stellen, maar Dubai was vijftig jaar geleden nog maar een kleine oase in de woestijn. Loop je door de kleine straatjes van de historische wijk Deira, dan proef je nog de sfeer van weleer. Dubai was in de negentiende eeuw een kleine nederzetting van de Bani-Yas, een Arabische stam van vissers die in parels handelden. Ze vestigden zich aan een kreek, het huidige Dubai Creek. In de sfeervolle souks van Al-Fahidi kun je die tijd herbeleven. Er is op deze markten van alles te koop, van de mooiste stoffen tot oosterse specerijen. De geur van wierook, kaneel en gember komt je tegemoet. Afdingen mag!
Traditionele architectuur
Het verleden wordt in Dubai niet vergeten
Dubai’s eerste hoogbouw, het Dubai World Trade Centre, heeft een cruciale rol gespeeld in de internationale handel voor het Midden-Oosten, sinds de inhuldiging door koningin Elizabeth in 1979. Andere torens op Sheikh Zayed Road overstijgen het 39 verdiepingen tellende monument, maar het blijft het epicentrum voor zakelijk toerisme, evenementen en tentoonstellingen in de regio. Het door John Harris ontworpen gebouw staat op de achterkant van het AED 100-bankbiljet.
Wolkenkrabbers vormen nu het decor van Dubai Creek. De ondergaande zon weerkaatst in torens van glas en titanium. ‘s Avonds fonkelen duizenden lichtjes van de rooftop bars, hotels en boulevards. De Burj Khalifa torent boven alles uit: met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Het ontwerp van architect Adrian Smith werd geïnspireerd door een regionale woestijnbloem. Een ander icoon is Burj Al Arab, het beroemde zevensterrenhotel in de vorm van een traditionele zeilboot.
Museum van de Toekomst
Eerder dit jaar werd het Museum of the Future geopend, ontworpen door Shaun Killa. Deze indrukwekkende constructie van stalen panelen, gedecoreerd met Arabische kalligrafie, heeft de vorm van een torus waarvan de rondingen de aarde en de hemel symboliseren, terwijl de lege ruimte in het midden staat voor het onbekende. Deze blikvanger exposeert innovaties die te maken hebben met gezondheid, drinkwatervoorziening, voedsel, vervoer en energie. Binnen is te zien hoe steden zich kunnen ontwikkelen met behulp van wetenschap en technologie. De Mohammed bin Rashid-bibliotheek is het grootste culturele centrum van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het 66.000 m2 grote complex is ontworpen als een open boek dat op een boekensteun is geplaatst, een traditionele rehl. Er zijn meer dan 4,5 miljoen boeken, één miljoen audioboeken en twee miljoen e-books te vinden, waarmee het ‘s werelds grootste elektronische collectie en de grootste bibliotheek in de Arabische wereld is.
The Opus van Zaha Hadid
The Opus, een architectonisch meesterwerk van wijlen architect Zaha Hadid, wordt ‘The Building that Never Sleeps’ genoemd. Het gebouw, dat direct opvalt in de wijk Business Bay, heeft de vorm van een kubus met twee afzonderlijke torens die als kwik samenvloeien. The Opus huisvest ME Dubai, het enige hotel ter wereld dat zowel van buiten als van binnen door Zaha Hadid werd ontworpen.
Expo City
Op het terrein waar Dubai in 2021 de Wereldtentoonstelling hield, wordt dit jaar nog Expo City Dubai geopend. Dit is een milieuvriendelijke, door technologie gedreven stad van de toekomst. In het midden staat Al Wasl Plaza. De koepel doet dienst als een 360-graden laserprojectiescherm. De lasershow is ook van de buitenkant te zien. Al deze innovaties zijn lichtjaren verwijderd van het vissersdorp dat Dubai ooit was.