Asielzoekers die in Nederland zijn uitgeprocedeerd en komen uit een land waar ebola heerst, worden gewoon teruggestuurd. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) maakt alleen een uitzondering als de betrokkene ziek is en medische zorg nodig heeft.
Oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie drongen hier op aan bij Teeven. Regeringspartij PvdA pleitte voor de uitzondering voor zieke asielzoekers uit Liberia, Sierra Leone en Guinee.
Reisadvies
Tijdens een Kameroverleg zei Teeven dat in het geval van zieke asielzoekers tijdelijk uitstel van uitzetting mogelijk is, omdat de druk op het zorgstelsel in ebolagebieden groot is. Voor de uitzetting zal individueel worden getoetst of deze wel kan doorgaan.
De oppositiepartijen waren kritisch over het kabinetsbeleid omdat voor Nederlanders reizen naar ‘ebola-landen’ worden afgeraden, maar uitgeprocedeerde asielzoekers wel worden teruggestuurd. D66-Kamerlid Gerard Schouw hekelde het ‘hypocriete beleid’.
Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vroeg zich af hoe het beleid van het kabinet wat betreft reisadviezen voor deze landen zich verhoudt tot het beleid van de staatssecretaris voor asielzoekers. De kans op besmetting is in de landen groot en de medische zorg is ondermaats, zegt Van Hijum.
Volgens Teeven is de kans op besmetting op ebola uiterst klein, en bovendien houdt Nederland de ontwikkelingen goed in de gaten.
België
De Belgische politie weigerde eind vorige week nog om mensen die zijn uitgeprocedeerd terug te sturen naar de West-Afrikaanse landen waar het dodelijke virus heerst.
Een uitzetting gebeurt altijd onder begeleiding van agenten, maar de politie vindt het nu te gevaarlijk om een politie-escorte mee te sturen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee. De Belgen zullen elke week herzien of asielzoekers toch kunnen worden uitgezet, zegt Teeven.
Liberia
Maandag stak de rechtbank in Roermond op het laatste moment een stokje voor de uitzetting van een 31-jarige Liberiaanse asielzoeker. Hij moest het land verlaten, maar het was onduidelijk of hij gezond genoeg was voor de vliegreis.
Daarvoor moest hij nog een medische keuring ondergaan, en omdat dat niet was gebeurd, hield de rechtbank de uitzetting tegen.