Premier Mark Rutte realiseert zich dat de naheffing van de Belastingdienst ‘heel vervelend’ is.
Dit zei hij vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.
Kan gebeuren
De premier zei dat het kabinet dit soort naheffingen graag wil voorkomen, maar dat het kan gebeuren dat dat niet lukt. Volgens Rutte is de naheffing het gevolg van besluitvorming bij de begrotingsbesprekingen in het najaar van 2013.
Hij zei dat de Tweede Kamer eerder op de hoogte was van de naheffing en dat er dus niets is achtergehouden voor de Kamerleden. Ook zou de Belastingdienst geen fouten hebben gemaakt in de afwikkeling van de heffingen.
Onvolledig
Uit de Kamervragen die het CDA aan staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) stelde blijkt echter dat de Kamerleden in ieder geval niet volledig op de hoogte waren. Zo was het voor donderdagavond bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoeveel burgers precies de dupe zouden worden van de naheffing en hoeveel zij zouden moeten betalen.
Hogere inkomens
Volgens de Belastingdienst worden vooral de hogere inkomens getroffen door de naheffingen. Voor Nederlanders met een belastbaar inkomen van 56.495 euro of meer is de vermindering van de algemene heffingskorting maximaal: zij moeten boven op de voorlopige aanslag die ze al hebben ontvangen nog 737 euro betalen.
Mensen die veel moeten betalen aan Wiebes: middenklasse die toeslagen krijgt voor onregelmatig (over)werk.
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 31, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het grootste deel van de belastingplichtigen heeft een nadeel van 150 euro ten opzichte van de voorlopige aanslag. Dit zei staatssecretaris Wiebes vrijdag.
Inkomensafhankelijk
Vorig jaar besloten de coalitie en de oppositiepartijen D66, CU en SGP de heffingskorting voor 2014 inkomensafhankelijk te maken. Alleen de lagere inkomens, die tot 19.645 euro per jaar, ontvangen hierdoor nog de volledige korting van 2103 euro.
De Belastingdienst kon de maatregel door nog onduidelijke omstandigheden echter niet meenemen in de voorlopige aanslag.