Wilders en Opstelten onder vuur in terreurdebat Tweede Kamer

'ANP'

Woensdagavond was het Tweede Kamerdebat over de aanslagen in Parijs en de Nederlandse aanpak van terreur. Partijen CDA en D66 vielen minister Opstelten van Veiligheid aan op zijn huidige aanpak van radicalisering. En ook PVV-leider Geert Wilders moest het ontgelden.

Wilders botste woensdag hard met de meeste fractievoorzitters.

PvdA-leider Diederik Samsom beschuldigde Wilders ervan ‘precies hetzelfde’ te doen als wat terroristen doen: ‘haat, angst en verdeeldheid zaaien’, alleen dan niet met wapens maar met woorden. Wilders noemde de uitspraak van Samsom ‘abject en ziek’. Ook VVD-leider Halbe Zijlstra richtte zich op de PVV. Volgens Zijlstra gooit de PVV de vrijheid juist weg, in plaats van deze te beschermen.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet Wilders op zijn beurt dat hij met tien jaar hetzelfde verhaal tegen de islam nog steeds niets heeft bereikt. Hij zei dat toen de PVV-leider een kans had als gedoger van het vorige kabinet, hij dat liet vallen.

Wapens

Verder distantieerde de PvdA zich van coalitiegenoot VVD. PvdA-leider Samsom zei ‘geen politieke wapenwedloop van flinke voorstellen’ te willen in de strijd tegen jihadisme en radicalisering.

VVD-leider Halbe Zijlstra pleitte de afgelopen dagen voor zwaardere bewapening voor agenten die gevoelige objecten als synagoges bewaken. In andere voorstellen kan de partij van Samsom zich dan weer wel vinden, onder meer in het plan om jihadisten hun Nederlandse nationaliteit af te nemen zonder tussenkomst van de rechter.

Waar D66 dit een ‘afbraak van de rechtsstaat’ vindt, zegt Samsom dat het gerechtvaardigd is, omdat de persoon in kwestie achteraf in beroep kan gaan tegen het besluit, ook wanneer hij zich in het buitenland bevindt.

Bureau van de minister

Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) hebben minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie verder onderworpen aan een streng vragenvuur. Volgens Buma is het ‘onacceptabel’ dat een wetsvoorstel om jihadisten sneller van hun Nederlandse nationaliteit te ontdoen ‘al sinds oktober op het bureau van de minister ligt’. Hetzelfde geldt voor het voorstel om de nationaliteit zonder rechterlijke veroordeling af te nemen.

Pechtold noemde het eerdere pakket maatregelen van Opstelten, die eerder deze week pleitte voor een rapper tempo bij de doorvoer van antiterreurwetten, ‘een lege huls en een tandeloze papieren tijger’. In september van vorig jaar waren deze twee partijen ook al kritisch tegenover de minister van Justitie in een debat over jihadisme.

Zij verweten hem slechts een reeks van al bestaande maatregelen op te poetsen en die als nieuw te presenteren. Ook zijn volgens de twee partijleiders veel van zijn actiepunten niet onderbouwd.