De poging van PVV’er Louis Bontes om de partij te democratiseren zal waarschijnlijk leiden tot zijn vertrek. Hij is tamelijk onnozel. De PVV is nu eenmaal afhankelijk van de populariteit van de lijsttrekker.
Kamerlid Louis Bontes zit nog in de PVV-fractie, maar waarschijnlijk niet lang meer. In interviews zet hij Geert Wilders neer als potentaat. De PVV als naargeestig clubje bangerikken.
Bontes zelf natuurlijk niet. Die werpt zich op als strijder voor ‘democratisering en transparantie‘.
Manifestatie
Bontes was tot voor kort penningmeester en kreeg de boekhouder van de Kamer op zijn dak, omdat de PVV 7.000 euro voor het fractiewerk gebruikte om een manifestatie op het Malieveld te houden.
Een beetje PVV’er zou reageren: ‘Beste accountant, denkt u nou heus dat de medewerkers van andere fracties niet ook worden ingezet voor partijactiviteiten en campagnes?’
Bontes blaast de affaire echter op tot existentiële proporties. Eergisteren zei hij in NRC Handelsblad: ‘Ik vind het onjuist dat één man de totale macht heeft.’
Onnozel
De PVV-tegenstanders die de partij van Wilders graag kwalificeren als fascistoïde, werden op hun wenken bediend.
Bontes is ook tamelijk onnozel. De PVV is volstrekt afhankelijk van de populariteit van de lijsttrekker, maar dat geldt voor meer partijen.
Op partijbijeenkomsten van de SP was het ook altijd Jan Marijnissen die de neuzen in dezelfde richting zette en soms is dat op de SP-partijraad nog steeds het geval. Zelfs bij het super-democratische D66 slikte lange tijd iedereen ja en amen zodra Hans van Mierlo iets had gezegd.
Sneu
Elke partij is in de eerste plaats een reclamebureau voor de lijsttrekker en pas daarna een uitzendbureau voor politici. Tweede Kamerleden die denken dat het andersom is, zijn niet helemaal lekker.
Voor Wilders is het natuurlijk sneu. Is-ie eindelijk verlost van Hero Brinkman met zijn democratiseringspraatjes, doet Bontes het nog eens dunnetjes over.
Wat overigens niet betekent dat de PVV kan blijven doormodderen op de huidige manier. Wilders heeft het onderwerp altijd naar de toekomst verschoven, omdat zijn partij nog in de kinderschoenen stond. Maar er komt een tijd dat hij zijn baby moet loslaten.