Hoewel de linkse oppositie anders wil doen geloven, hebben de meeste Nederlanders begrip voor de manier waarop het kabinet de crisis aanpakt. Hopelijk gaan de politici nu lef tonen.
Prinsjesdag is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet, zei koning Willem-Alexander. We zijn MH17 niet vergeten. Het was een mooie troonrede.
Koers houden in roerige tijden, dat is het motto van de begroting voor 2015. Het gebeurt zelden dat een troonrede grotendeels in het teken staat van buitenlandse vraagstukken.
In 2008 begon de wereldwijde economische crisis. Later sloeg de crisis om in een monetaire crisis binnen de Europese Unie. Westerse regeringen hebben hun best gedaan om deze crises te bestrijden.
Bedreigd door het zuiden
Overheden moesten miljarden euro’s bezuinigen en het is de Europese staten gelukt om de economische en monetaire crisis voorlopig onder controle te houden. Maar het is nog niet voorbij.
Op economisch gebied wordt het noorden van de Europese Unie nog steeds bedreigd door het zuiden. Er zijn twee landen in Europa die kampen met ernstige problemen: Frankrijk en Italië. Frankrijk heeft niet serieus werk gemaakt van het saneren van de overheidsuitgaven, waardoor het financiële tekort toeneemt. En de Franse regering heeft de noodzakelijke hervormingen niet willen invoeren.
Drastisch saneren
Italië worstelt met dezelfde problemen. Wel boekt dat land, dankzij een vooruitstrevende premier, meer vooruitgang dan Frankrijk.
Het andere gedeelte van het Westen, de Verenigde Staten, verkeert evenmin in veilig vaarwater. Onder president Barack Obama nam de staatsschuld niet af. Obama was niet bereid om de overheidsfinanciën drastisch te saneren.
Hij heeft met zijn dure zorgsysteem de overheidsfinanciën juist verder onder druk gezet. Een tweede crisis vanuit de andere kant van de oceaan zal naar alle waarschijnlijkheid tot ernstige economische rampen leiden.
Radicaal
Frankrijk en Amerika zijn slachtoffer van politici die de onderkant van de samenleving te veel hebben beloofd. Daarvan kunnen sociaal-democraten veel leren.
In Nederland neemt de overheidsschuld af; het begrotingstekort is fors teruggedrongen. Binnen twee jaar wist dit kabinet het financiële tekort van de overheid radicaal aan te pakken.
Als het goed gaat met de economie, zal de restschuld van de overheid op een minder pijnlijke wijze verdwijnen. Voortzetting van de financiële discipline is daartoe noodzakelijk.
Linkse oppositie
Het gaat steeds beter met onze economie. Maar onze economie is afhankelijk van de ontwikkeling in de rest van de westerse wereld, en vooral in de rest van Europa.
Burgers hebben een hoge prijs moeten betalen voor de ingevoerde bezuinigingen. De linkse oppositie was niet in staat om grootschalige acties te organiseren tegen het zittende kabinet.
Dat is opmerkelijk. We kunnen eruit afleiden dat het overgrote deel van de bevolking – in tegenstelling tot de linkse oppositie – begrip heeft voor de maatregelen die de regering heeft genomen om de crisis te bestrijden.
Afgehakt hoofd
Dit kabinet is op veel minder verzet gestuit dan het kabinet-Balkenende II, toen massaal werd gedemonstreerd tegen de regering. Bij een van de demonstraties droeg iemand het afgehakte hoofd van Balkenende. Dergelijke symboliek hebben we de afgelopen twee jaar niet meegemaakt.
Het is onbegrijpelijk dat dit kabinet het ingewikkelde belastingsysteem niet wil hervormen. De regerende partijen zijn zelfs niet bereid om er serieus over te onderhandelen.
Ze zijn bang dat de bezuinigingsmoeheid bij hun kiezers zal leiden tot een electorale ramp. Dat getuigt niet van politieke moed. Kiezers waarderen moedige leiders.
Riskant
Hoewel in de huidige kabinetsplannen 2,2 miljoen huishoudens fors zullen inleveren, dient het kabinet de hervormingen door te zetten. Maar ik vrees dat ze voorafgaand aan de provinciale verkiezingen geen riskante activiteiten gaan ondernemen.
We hebben het steeds over de westerse regeringen, maar hoe zit het met de westerse burgers?
Franse, Italiaanse en Amerikaanse burgers zijn slachtoffers van politici die van alles hebben beloofd. Ze deden dat omdat een deel der bevolking in die landen erg gevoelig is voor de onzekere, kort durende welvaart. Welvaart met geleend geld, welteverstaan.
Leukere baan
Ook wij zijn gevoelig voor de waan van de dag. Volgens een peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag zou 74 procent van de ondervraagden vertrouwen hebben in minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en premier Mark Rutte staan op de tweede en derde plaats.
Wat heeft Timmermans dan gedaan? Een paar mooie toespraken. Timmermans verlaat Nederland, hij maakt zijn missie niet af. Hij verlaat zijn post voor een leukere baan. Dit zou moeten leiden tot grote verontwaardiging onder burgers.
Het volk vertrouwt soms de gebakken lucht, en dat heet tegenwoordig communicatie.
Landgenoten, toon wat meer ambitie in deze roerige tijden!