Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

'ANP'

De PvdA-senatoren die de zorgwet tegenhielden, krijgen hun zin en de wet wordt aangepast. De PvdA wankelt nog maar even door naar de volgende bananenschil met deze coalitie.

De kruitdampen van de kerstcrisis trekken langzaam op en de winnaar is…? Adri Duivesteijn! De PvdA-senator hield met fractiegenoten Marijke Linthorst en Guusje ter Horst tot het einde toe vol. De zorgwet van VVD-minister Edith Schippers wordt veranderd.

De indruk is ontstaan dat de VVD de vrije artsenkeuze resoluut wilde afschaffen, maar dat het PvdA-trio dat heeft voorkomen.

Sluiproute

Schippers moest buigen. Ze past haar zorgwet aan in PvdA-richting. Of die wet in de Eerste Kamer een meerderheid haalt, blijft onzeker. De gedoogfracties D66, ChristenUnie en SGP zijn namelijk niet blij. Maar dan weet het kabinet nog een ‘sluiproute’ om toch het doel te bereiken.

Dat is niet fraai, maar premier Mark Rutte (VVD) moest donderdag iets. Het alternatief was de val van zijn kabinet. En daarom kwam er een gekunsteld compromis, zoals je thuis ook wel eens iets met duct tape repareert en dan verbaasd bent hoe lang alles nog vrij stevig aan elkaar blijft plakken.

Kerstcrisis

De PvdA wankelt daarom ook nog maar even door met deze coalitie. Partijleider Diederik Samsom en fractieleider Eerste Kamer Marleen Barth zijn verantwoordelijk voor regiefouten en zijn bepaald niet sterker uit de kerstcrisis gekomen. Het vaststellen van de kandidatenlijst voor de nieuwe Eerste Kamer kan nog leiden tot stevige januaristormen in de PvdA.

Vicepremier Lodewijk Asscher daarentegen, lijkt opnieuw de man die een uitweg uit de crisis regelde. Praktische man. Hij mist de toon van verontwaardiging waarmee andere PvdA’ers hun partij zo onpopulair maken. Liet zijn dienstauto voorrijden om dissident Linthorst op te halen. Ging zelf even bij Duivesteijn op ziekenbezoek.

Bananenschil

Bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer staat Asscher klaar als de grote PvdA-verlosser. Zo doet de partij dat telkens. Vanuit een verloren positie een nieuwe leider lanceren en dan – geholpen door euforische media – toch nog redelijk scoren.

Zo ging het in 2003 met Wouter Bos, in 2010 met Job Cohen en in 2012 met Samsom. De media en de linkse kiezers trappen er elke keer weer in.

Zo ver is het nog niet. Het kabinet kan nu weer eventjes door in de richting van een volgende bananenschil. Gelet op de peilingen, zijn vervroegde verkiezingen voor VVD en PvdA nu nog een te grote gok. Rutte II is een tegen heug en meug coalitie geworden.