Wat er electoraal gezien ook in Italië ook mag gebeuren, het land zal hoe dan ook stevig moeten bezuinigen. Een moeilijke verkiezingsuitslag mag geen excuus zijn om de noodzakelijke maatregelen niet door te voeren.
Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag tegen RTLZ.
‘Wie het ook wordt, Italië moet zich gewoon aan de Europese afspraken houden,’ zei de minister die rekent op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Italianen.
Verantwoordelijkheid
Dijsselbloem: ‘We moeten afwachten, maar ik hoop dat Italië beseft dat het ook verantwoordelijkheid draagt voor stabiliteit in de eurozone. Wat dat betreft is deze uitslag niet heel vrolijkmakend.’
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei te hopen dat Italië snel tot een ‘daadkrachtige regering’ komt die ‘de schuldencrisis kan helpen bedwingen’.
Brussel
Ook Brussel sprak zich uit over de situatie in Italië. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei erop te vertrouwen dat er snel een politieke meerderheid zal worden gevormd.
De Katholieke Kerk was opvallend negatief over de verkiezingsuitslag. Volgens de aartsbisschop Angelo Bagnasco hebben Italiaanse kiezers de politici een lesje geleerd in democratie.
Volgens de kardinaal heeft het Italiaanse establishment te lang op eigen wolk geleefd en is het nu hard door de protestbeweging van Beppe Grillo afgestraft.
Geen meerderheid
De Italianen breken op dit moment het hoofd over het vormen van een coalitie. Verkiezingswinnaar Pier Luigi Bersani kan niet rekenen op een meerderheid in de Senaat.
Hij heeft die nodig om tot een werkende regering te komen. Zijn enige mogelijkheden zijn samenwerking met Berlusconi of Grillo, maar die opties lijken weinig realistisch te zijn. Interim-premier Mario Monti, die het afgelopen jaar flink bezuinigde, werd electoraal weggevaagd.