‘Wat is er nou eigenlijk nog over van het Regeerakkoord?’ vraagt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zich af in een reactie op het sociaal akkoord dat donderdagavond werd gesloten. De oppositiepartijen reageerden verdeeld op de nieuwe plannen van de sociale partners.
‘Er was ooit een Regeerakkoord van zestig pagina’s, nu is er dit akkoord dat niet veel korter is,’ zegt Buma.
De CDA-leider vraagt zich af waar dit kabinet nou eigenlijk voor staat. ‘In wezen heeft dit kabinet het regeren overgelaten aan de polder,’ zegt Buma.
Alleen goed voor Rutte
PVV-leider Geert Wilders zei het jammer te vinden dat er geen belastingverlaging in het akkoord zit. ‘De afbraak van Nederland gaat gewoon door, dit is alleen goed voor het baantje van premier Rutte,’ zei Wilders.
Alexander Pechtold van D66 sprak van een ‘bezweerakkoord’ doordat het kabinet in feite gokt op economische groei. ‘Dit bezweerakkoord is teleurstellend en roept drie belangrijke vragen op: Hoeveel banen kost dit? Hoeveel extra belastingen moeten mensen gaan betalen? En hoe groot is het gat dat dit akkoord in de begroting slaat?’ zei Pechtold teleurgesteld.
SP positief
Van de oppositiepartijen was de SP nog het meest positief. ‘Positief is dat de nullijn in de zorg van tafel is en dat voor het aanpakken van flexibele contracten een SP-voorstel bijna een-op-een is overgenomen,’ zei de socialistische leider Emile Roemer.
‘Maar er wordt niets gedaan aan de ontslaggolf in de thuiszorg en aan armoedebestrijding. Bij de maatregelen op het gebied van de WW heb ik twijfels. Wat gaat er in het derde jaar van de WW gebeuren? Dat kan nog alle kanten uit,’ voegde Roemer eraan toe.
PvdA blij
De PvdA was zoals verwacht een stuk vrolijker gestemd over de nieuwe plannen. ‘De PvdA-fractie is bijzonder verheugd over het bereiken van een sociaal akkoord tussen het kabinet, werkgevers en werknemers. Dit is precies wat Nederland nodig heeft. Met het akkoord wordt invulling gegeven aan een belangrijke afspraak van het regeerakkoord,’ sprak PvdA-leider Diederik Samsom.
VVD-leider Halbe Zijlstra zei te betreuren dat er door de vertraging een prijs moet worden betaald, ‘maar het goede nieuws is dat werkgevers en werknemers zich verbinden aan de hervormingen in het Regeerakkoord,’ zei Zijlstra.
Volg Servaas van der Laan op Twitter