Kabinet mag uitkering weduwe in het buitenland niet verlagen

Weduwen in het buitenland die een Nederlandse nabestaandenuitkering ontvangen, mogen daarop niet worden gekort. De verlaging van deze uitkering is in strijd met internationale verdragen.

Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag in een zaak die was aangespannen door elf Turkse en Marokkaanse vrouwen.

Verminderen

Nederland besloot vorig jaar via de wet woonlandbeginsel om uitkeringen van Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen sterk te verminderen en vanaf volgend jaar af te schaffen. De regering wil de nabestaandenuitkering verlagen tot het peil van levensonderhoud van die landen.

De rechter heeft nu besloten dat de nabestaanden de uitkering alsnog uitbetaald krijgen op het oude niveau plus rente, en met terugwerkende kracht. Dat heeft waarschijnlijk verregaande gevolgen voor tienduizenden andere uitkeringen.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) bestudeert de uitspraak en overweegt een hoger beroep, bericht de Volkskrant.

Uitkering

Volgens de rechtbank is de maatregel in strijd met internationale verdragen. Die bepalen onder meer dat de woonplaats van iemand niet van invloed mag zijn op de hoogte van een uitkering.

Het woonlandbeginsel moest het kabinet miljoenen euro’s opleveren. Daar steekt de rechter nu een stokje voor. Marokko en Turkije, maar ook Egypte en Tunesië oefenen al enige tijd druk uit op Nederland om de kortingen terug te draaien.