‘Kabinet wil pensioenfondsen dwingen tot verlaging premies’

Het kabinet werkt aan een wet om pensioenfondsen te dwingen de premies te verlagen. Daarmee hopen VVD en PvdA alsnog de oppositie over te halen om met de pensioenplannen in te stemmen.

Dat is gezegd in een vertrouwelijk overleg tussen de coalitie en CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Generatietoets

Het kabinet heeft bedacht om De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de pensioenen, een ‘generatietoets’ te laten uitvoeren bij de pensioenfondsen. Alleen pensioenfondsen die er aantoonbaar slecht voorstaan, mogen dan premie heffen die hoger is dan de kosten die het fonds maakt.

Volgens een vertrouwelijk advies van de landsadvocaat is zo’n opdracht juridisch mogelijk.

Eerste Kamer

Onlangs sneuvelden de pensioenplannen van staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) en Frans Weekers (Financiën, VVD). Het kabinet wil de pensioenopbouw vanaf 2015 fors verlagen. De maximale belastingvrije opbouw zou worden verlaagd naar 1,75 procent van het jaarinkomen, in plaats van 2,15 procent nu. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben ingestemd in de Eerste Kamer ingestemd met de plannen, maar zij hebben daar geen meerderheid, en alle oppositiepartijen hebben het voorstel afgewezen.

De oppositie gelooft onder meer niet dat de premies die de pensioenfondsen vragen, daadwerkelijk omlaag gaan. Vooral voor D66 en SGP is een gegarandeerde verlaging van de premies een harde eis in ruil voor de verlaagde pensioenopbouw. Pensioenfondsen hebben aangegeven in zwaar weer te zitten en het geld hard nodig te hebben. Zij mogen de hoogte van de premie nu nog zelf bepalen.