Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) werkt aan een nieuw wetsvoorstel waarin Wajongers, jonge gehandicapten met een uitkering, in een aantal gevallen minder snel hun volledige inkomen verliezen.
In deze zogeheten ‘participatiewet’, waarvan de tekst nog niet openbaar is gemaakt, blijkt vrijdag dat er een overgangsregeling komt voor een aantal van de ongeveer 240.000 Wajongers, meldt NRC Handelsblad vrijdag.
Wennen
Wajongers die bijvoorbeeld een aantal uren per week werken en een aanvullende uitkering krijgen, komen voorlopig niet in de bijstand terecht. Ook jongeren die nog bij hun werkende ouders wonen, of samenwonen met iemand met een salaris, krijgen tweeënhalf jaar de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Zij behouden dus een tijdje hun uitkering.
Het kabinet, dat de instroom van Wajongers wil beperken, bespreekt vandaag het voorstel voor de participatiewet, die is bedoeld voor jongeren die niet zelfstandig aan het werk kunnen komen of door een laag werktempo geen normaal salaris kunnen verdienen. De wet moet ervoor zorgen dat deze jongeren eenvoudiger aan werk komen.
Arbeidsplaatsen
Gemeentes worden verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. Werkgevers hebben al toegezegd dat er de komende jaren 100.000 arbeidsplaatsen komen voor gehandicapten. Ook in de publieke sector worden er 25.000 arbeidsplaatsen vrijgemaakt.
De overgangsregeling zal zo’n 100 miljoen euro per jaar kosten. Daartegenover staat de participatiewet, die volgens het kabinet een structurele bezuiniging van 1,6 miljard euro moet opleveren – mits alle maatregelen uit die wet worden uitgevoerd.