Rutte: missie naar Mali belangrijk in strijd tegen Al-Qa’ida

Het kabinet heeft vrijdagmiddag een belangrijk besluit genomen: Nederland stuurt 368 militairen en tien politieagenten naar Mali in het kader van een VN-missie. De manschappen blijven ‘in beginsel’ tot eind 2015 in het Afrikaanse land.

Met het sturen van de militairen naar het Afrikaanse land wil het kabinet bijdragen aan de vrede in het land en de ‘internationale veiligheid’. Dat is ook in het belang van Nederland, zegt minister-president Mark Rutte (VVD) vanmiddag in een persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

De instabiliteit in de regio kan gevolgen hebben voor groter wordende migrantenstromen naar Europa, terrorisme aan de zuidgrenzen van Europese Unie, en de aanwakkering van drugssmokkel.

Taken

De belangrijkste taken van de Nederlandse missie bestaan uit het verwerven van inlichtingen en het trainen van lokale politieagenten. Voor de inlichtingentaak worden ook vier Apache gevechtshelikopters gestuurd.

De kosten van de operatie komen het eerste jaar uit op 65 miljoen euro. Nadien kost de missie tussen de 40 en de 60 miljoen euro. Met een marge van 10 miljoen euro, voegde de premier daar aan toe.

De VN-missie staat onder leiding van PvdA’er Bert Koenders, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Koenders zei eerder deze week dat de missie ‘niet zonder risico’ is, maar dat de gevaren niet vergelijkbaar zijn met eerdere missies in Irak of Afghanistan.

Vorige week woensdag had er in Mali een zelfmoordaanslag met een autobom plaats op soldaten die deel uitmaken van de VN-missie. Daarbij werden twee militairen en een kind gedood.

Al-Qa’ida

In Mali zijn aan Al-Qa’ida gerelateerde groeperingen actief. In januari besloot het Franse leger militair in te grijpen in het Afrikaanse land, nadat de jihadisten vanuit het noorden van Mali oprukten naar het zuiden, en het hele land dreigden te veroveren.

Frankrijk was bevreesd dat er een nieuw extremistisch bolwerk zou ontstaan. De sharia werd in het gebied ingevoerd, waardoor vrouwen die weigerden gesluierd over straat te gaan, werden mishandeld. Ook de praktijk van handen afhakken had geregeld plaats.

De Fransen wisten Al-Qa’ida uiteindelijk terug te dringen. De VN-missie, waaronder de Nederlandse militairen, moet ervoor zorgen dat de invloed van de moslimextremistische organisatie verder wordt teruggedrongen.