De vraag wat de participatiesamenleving nu precies inhoudt, zorgt nog altijd voor discussie tussen regeringspartijen VVD en PvdA. Na kritiek van PvdA’ers als Wouter Bos en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth, doet nu ook partijvoorzitter Hans Spekman een duit in het zakje.
In het televisieprogramma Altijd Wat zegt hij dinsdagavond dat minister-president Mark Rutte tot nu toe een ‘onzinnige invulling’ heeft gegeven aan het begrip.
De sociaal-democraat gelooft niet dat burgers altijd het heft in eigen handen kunnen nemen, waar liberalen wel van uit gaan. Rutte zou volgens Spekman geen rekening houden met het feit dat er pech bestaat in het leven. ‘Debat is wat ik graag zie, maar niet dwingend en niet primair gericht op een kleinere overheid. Dat vind ik fout.’
Troonrede
De PvdA is erg aan de verzorgingsstaat gehecht, zegt Spekman. Koning Willem-Alexander sprak in zijn eerste troonrede over de overgang van de klassieke verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving.
Eerder sprak Wouter Bos zich uit tegen die visie, die er volgens hem op neerkomt dat de overheid er alleen maar is voor hen die niet voor zichzelf kunnen zorgen.
Vanuit samenleving
Tijdens de jaarlijkse Willem Dreeslezing in oktober sprak Rutte uitgebreider over de participatiesamenleving, en wat dit begrip precies betekent.
Hij zei dat participerende burger geen product is van overheidsbeleid maar juist een ontwikkeling is die vanuit de samenleving zelf komt.
‘Met de toenemende zelfstandigheid van mensen neemt ook het probleemoplossend en zelf-organiserend vermogen van de samenleving toe,’ sprak de premier. ‘Zeker in de huidige omstandigheden zou het heel onverstandig zijn om daar in het kabinetsbeleid niet op aan te sluiten.’