Opstelten: misbruik identiteit met nepaccount is onacceptabel

Het is ‘onacceptabel’ wanneer iemand de identiteit van een ander misbruikt om die persoon te benadelen. Het misbruiken van andermans identiteit is op dit moment nog niet afzonderlijk strafbaar en dat staat vervolgen van online identiteitsfraude in de weg.

Dat schrijft minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet strafbaar

De minister reageert op vragen van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff naar aanleiding van berichtgeving op elsevier.nl over het nepaccount dat is aangemaakt om een VU-studente in diskrediet te brengen. Het Openbaar Ministerie (OM) bleek niet in staat om de dader(s) op te sporen omdat het onderzoek bij Amerikaanse justitie doodliep.

Opstelten schrijft dat het openen en gebruiken van een Twitteraccount op andermans naam in Nederland niet strafbaar is. Daarom zijn er andere strafbepalingen, zoals laster of smaad, nodig om dergelijk misbruik van iemands identiteit toch strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Dat is in het geval van de VU-studente dus niet gelukt.

Onacceptabel

De minister noemt het ‘onacceptabel als iemand bepaalde identificerende persoonsgegevens van een ander opzettelijk en wederrechtelijk gebruikt om de identiteit van die ander te misbruiken’.

VVD-Kamerlid Dijkhoff diende afgelopen zomer een amendement in dat ervoor moet zorgen dat online identiteitsfraude zelf ook strafbaar wordt. Het wetsvoorstel werd inclusief amendement goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer.

Acute situaties

Volgens Opstelten kan de nieuwe wet ertoe leiden dat ‘met succes een vervolging kan worden ingesteld tegen degene die een nepaccount op andermans naam heeft geopend en misbruikt’. Wel merkt de minister daarbij op dat het OM afhankelijk blijft van buitenlandse justitie omdat veel internetbedrijven in Amerika gevestigd zijn.

Alleen in geval van ‘acute levensbedreigende situaties’ kunnen internetbedrijven worden gesommeerd rechtstreeks informatie af te staan aan justitie. Maar daarvan is in de meeste gevallen van online identiteitsroof geen sprake.

Volg Servaas van der Laan op Twitter