Vrede op aard: vier politiek beladen kerstbomen

Kerstmis is voor velen een moment van rust en bezinning in hun drukke bestaan. Toch leidt het ultieme symbool van dit feest, de kerstboom, geregeld tot stevige controverses.

Elsevier.nl zet vier kerstbomen op een rij die in binnen- en buitenland tot een flink politiek debat leidden.

Grensboom

Zuid-Korea brak dit jaar met een lange kersttraditie. Het land nam het besluit de verlichte mega-kerstboom bij de grens met Noord-Korea niet op te tuigen.

De Zuid-Koreanen willen hun stalinistische noorderburen namelijk niet op stang jagen, net nu de spanningen tussen de twee Korea’s weer oplopen.

De Noord-Koreanen hebben zich altijd al gestoord aan de enorme spar vlak bij de bestandslijn. Het is een ‘onaanvaardbare provocatie’ die tot oorlog kan leiden, zei het dictatoriale regime van het land eerder.

Allochtonen

De directie van de Haagse Hogeschool oordeelde in december 2009 dat een kerstboom niet bij het ‘internationale en diverse karakter‘ van de school paste.

De school had destijds 30 procent allochtonen die er wel eens aanstoot aan zouden kunnen nemen. Maar studenten reageerden verontwaardigd en ook het lokale CDA roerde zich: ‘Een onbegrijpelijke beslissing’.

Racisme

In het politiek gevoelige Midden-Oosten kan een kerstboom al snel voor geruzie zorgen. Burgemeester Shimon Gapso van de Noord-Israëlische stad Nazareth Illit beklaagde zich in december 2010 over het verzoek van Arabieren om kerstbomen te plaatsen op pleinen in de stad.

‘Dat is een provocatie,’ vond Gapso, want ‘Nazareth Illit is een Joodse stad en dit zal niet gebeuren’. De Arabieren reageerden woedend over het in hun ogen racistische besluit van Gapso.

Boom van staal

De Belgische hoofdstad Brussel was vorig jaar het toneel van ophef over een stalen ‘kerstboom’. Het stadsbestuur had in al zijn wijsheid besloten dat de traditionele kerstboom op de Grote Markt zou worden vervangen door een 25-meter hoge constructie van stalen kubussen, ‘een moderne interpretatie van de kerstboom’.

Gevolg: boze inwoners en veelvuldig ondertekende petitie tegen de ‘boom’ op internet. Een christen-democratisch gemeenteraadslid vermoedde dat de kerstboom was geschrapt om de moslimminderheid niet in het harnas te jagen.