De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) moet wel degelijk kernwapens kunnen afwerpen. Het kabinet verwerpt de motie over de kernwapentaak voor de JSF, die half november door de SP werd ingediend.
Dat blijkt uit een brief die het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. De motie werd, naast coalitiepartij PvdA, gesteund door D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Daarmee kon de motie op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.
NAVO
De partijen willen niet dat de JSF kernwapens kan afwerpen. Het gevechtsvliegtuig zal in 2024 de F-16’s vervangen. De F’16 is geschikt om kernwapens te werpen.
PvdA-leider Diederik Samsom zei in november dat de aangenomen motie losstaat van de NAVO-taak in nucleaire kwesties. Maar volgens het kabinet is de wens van de Kamer een ‘belangrijke eenzijdige stap ten aanzien van nucleaire taken die alle NAVO-landen hebben’.
Het kabinet wijst erop dat dit een zaak is van alle lidstaten die bij de verdragsorganisatie zijn aangesloten en niet alleen van Nederland. Die gezamenlijke afspraak kan dus niet zomaar worden geannuleerd.
Afschaffen
Het afschaffen van alle kernwapens blijft het doel, benadrukt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Volgens het kabinet staat ook de NAVO achter dat voornemen. Timmermans zal zich de komende tijd extra inzetten voor dit doel, is te lezen in de brief.
Op vliegbasis Volkel zouden enkele tientallen Amerikaanse verouderde kernwapens opgeslagen, al is dit door het kabinet nooit officieel erkend.