Akkoord over leenstelsel: wat verandert er voor studenten?

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met de fracties VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over het sociale leenstelsel voor studenten. Per september volgend jaar is er geen studiefinanciering meer, maar een studievoorschot.

Het ministerie van Onderwijs heeft dat woensdag bekendgemaakt. Er zou door de komst van het leenstelsel ‘op de lange termijn’ een bedrag van 1 miljard euro vrijkomen om te investeren in beter hoger onderwijs.

Lening

De studiefinanciering verdwijnt niet voor iedereen. Studenten van wie de ouders minder verdienen dan 46.000 euro per jaar krijgen nog steeds een studiebeurs. Studenten van wie de ouders boven dat bedrag uitkomen, kunnen een lening afsluiten.

Nu is het zo dat studenten, ongeacht het inkomen van hun ouders, een beurs krijgen van de overheid. De hoogte van dat bedrag is 279,14 euro voor uitwonende studenten en 100,25 euro voor thuiswonende studenten. Dit systeem komt dus te vervallen.

Met de komst van het leenstelsel verlengt het kabinet de afbetalingstermijn van 15 naar 35 jaar, waardoor de maandlasten afnemen van maximaal 12 naar 4 procent van het inkomen. Bovendien begint het afbetalen bij het minimumloon, terwijl dat nu nog op bijstandsniveau is.

Wens

Studenten houden volgens de nieuwe plannen het recht op een ov-jaarkaart, waarmee zij gratis kunnen reizen in het openbaar vervoer. Dit was een belangrijke wens van de studenten. Ook mbo-scholieren onder de achttien jaar krijgen recht op deze kaart.

De nieuwe regels gelden vanaf 1 september 2015 voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Studenten zijn ontevreden over de plannen. Zij vrezen dat veel afgestudeerden achterblijven met een hoge studieschuld.