PvdA-fractievoorzitter Osman Suna, die door de camera’s van PowNews op heterdaad leek te worden betrapt tijdens het ronselen van stemmen, wordt niet vervolgd voor het ronselen van stemmen. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet daar onvoldoende bewijs voor.
Dat maakte het OM donderdag bekend.
Aangifte
Burgemeester Rob Metz (VVD) deed aangifte tegen Suna na het zien van een uitzending van PowNews. Op de beelden was te zien hoe Suna samen met partijgenoot Muhammet Baskaya in een moskee een oproep deed om lege stembiljetten bij het moskeebestuur in te leveren.
Toen een verslaggever Suna aanbood om niet ingevulde stembiljetten van familieleden bij hem in te leveren, ging Suna daar op in.
Geen bewijs
Ondanks de videobeelden ziet het OM ‘geen bewijs’ voor het ronselen van stemmen. ‘Er zijn geen giften geboden of beloften aan kiezers gedaan,’ oordeelt justitie.
Ook constateert het OM dat Suna moskeegangers niet heeft uitgelokt om volmachten in te leveren, maar dat dit plan van de verslaggever uitging.
Opgelucht
Suna is ‘blij en opgelucht’ door de beslissing van het OM. Volgens de PvdA’er zijn de beelden door PowNews gemonteerd ‘om hem en de PvdA in een kwaad daglicht te stellen’. ‘Dat is helaas ook gelukt’.
De lokale politicus overweegt stappen tegen PvdA-leider Diederik Samsom wegens de schade die hij en zijn gezin door diens uitlatingen en die van Hans Spekman hebben opgelopen.
Emotionele achtbaan
Samsom zei dat Suna nooit meer volksvertegenwoordiger mocht zijn voor de PvdA. Volgens Spekman zat Suna ‘in een emotionele achtbaan‘. Nu zegt Spekman ‘opgelucht’ te zijn dat Suna ‘van alle blaam is gezuiverd.
Suna is overigens weer herkozen voor de gemeenteraad in Soest. ‘Ik ben nu in Turkije voor een familiefeest, maar op maandag 16 juni neem ik mijn plek gemotiveerder dan ooit in.’