Welke wereldleiders gaan niet naar de Winterspelen in Sotsji?

Premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Edith Schippers (Sport) gaan naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Welke wereldleiders gaan er eigenlijk tot dusverre niet?

In de aanloop naar de Winterspelen die in februari plaatshebben in Rusland, hebben veel politici, publicisten, activisten en beroemdheden opgeroepen tot een boycot, vooral vanwege de homo-onvriendelijkheid van Rusland. Elsevier.nl zet op een rij wie tot nu toe de Spelen aan zich voorbij laten gaan.

Duitsland en Frankrijk

De Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel zijn er in elk geval niet bij. Gauck heeft sinds hij in 2012 werd aangesteld meermaals kritiek gehad op het Russische ‘imperialisme’ en zijn afwezigheid is zeker als een boycot te zien. Merkel laat wel vaker een sporttoernooi schieten.

De Franse president François Hollande en zijn minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius hebben geen toelichting gegeven, maar zijn er ook niet bij.

Bij de vorige Winterspelen, in Vancouver in 2010, waren de toenmalige presidenten van Frankrijk en Duitsland, Nicolas Sarkozy en Horst Köhler, ook afwezig.

Verenigde Staten

President Barack Obama en vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten laten de Spelen ook aan zich voorbij gaan. Hoewel zij niet hebben gezegd dat zij Rusland boycotten, gaat er wel een lesbische oud-tennister, Billie Jean King, mee met de Amerikaanse delegatie.

In Seoul (1988) en Sydney (2000) waren de Amerikaanse president en vicepresident er ook niet bij, maar niet om politieke redenen.

Europese landen

De Belgische premier Elio di Rupo is er niet bij, net als de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Beiden hebben laten weten dat zij dat nooit van plan waren geweest. Ook de Poolse premier Donald Tusk en de Britse premier David Cameron zijn er niet bij, maar staan erop dat het niet om een boycot gaat.

De Litouwse president Dalia Grybauskaitė liet wél duidelijk weten dat ‘de Russische mensenrechtenschendingen’ haar tegenhielden om naar de Spelen te gaan, net als EU-buitenlandcommissaris Viviane Reding.