Het is misschien wel het meest omstreden boek van de twintigste eeuw: Mein Kampf van Adolf Hitler ligt vanaf vandaag weer in de boekhandel. Is het verstandig in deze tijd van politieke verdeeldheid een boek uit te geven dat in het verleden aanzette tot grootschalige Jodenhaat?
Uitgever Prometheus kondigde twee jaar geleden aan het boek te willen heruitgeven in een wetenschappelijke editie en vandaag is het zover. Het resultaat is een boek van 856 bladzijden, met uitgebreide begeleidende teksten en een inleiding bij elk hoofdstuk door historicus Willem Melching.
Hitler bracht Mein Kampf uit in 1925. Erin beschreef hij wat er volgens hem sinds de Eerste Wereldoorlog was misgegaan in Duitsland en hoe hij het zou aanpakken. Al ruim voor zijn machtsovername in 1933 beschreef hij zijn plannen voor een wereldoorlog en de Jodenvervolging. ‘Zelden was een politicus zo openhartig over zijn bedoelingen als Adolf Hitler,’ zegt Prometheus over het boek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden onder Hitlers bewind zes miljoen Europese Joden vermoord, grotendeels in vernietigingskampen.
Wetenschappelijke editie
In Nederland zijn handel en herdruk ook nog altijd officieel verboden. In 1974 probeerde een uitgever het uit te geven, maar zijn voorraad werd in beslag genomen. Er volgden Kamervragen en de rechter legde een boete op van 2.000 gulden.
In 2014 kwam het boek opnieuw in het nieuws, toen galeriehouder Michiel van Eyck een boete van 1.000 euro boven het hoofd hing, omdat hij een antiquarisch exemplaar te koop had aangeboden. De Hoge Raad oordeelde uiteindelijk dat Van Eyck niet strafbaar was, omdat hij het werk als historisch object had aangeboden, niet uit politieke overtuiging. De uitspraak maakte de weg vrij voor deze uitgave: het gaat om een wetenschappelijke editie van het boek.
Wat vindt u? Is een heruitgave van Mein Kampf een gevaarlijke oproep tot Jodenhaat of een zinvolle waarschuwing? Praat mee! De stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.