Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die zwaarlijvigheid brengt extra zorgkosten mee. Reden om mensen met overgewicht een hogere ziektekostenpremie te laten betalen? Dat gaat volgens u een brug te ver. Lees een selectie van de reacties op de stelling Wie kampt met overgewicht moet hogere zorgpremie betalen …
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag
Maria van Bommel schrijft:
Zeer lastige kwestie. Wat te doen met mensen die ongezond eten, roken, alcohol drinken, sport beoefenen?
Denk dat het grootste euvel is dat een hele grote groep niet of bijna niets betaald en het meeste gebruik maakt, van de zorg.
Henk de Hoogt schrijft:
Niet iedereen met overgewicht draagt daar zelf schuld aan. Er zijn ziektes die overgewicht mee brengen. Veel te kort door de bocht. Daarnaast: Onze overheid belast “ongezond” al… Tabaksaccijns, alcoholaccijns, suikerbelasting.
Bovendien is deze vorm van premie differentiatie praktisch waarschijnlijk helemaal niet uitvoerbaar want ernstig in conflict met bijna alle privacy regels. Gatverdamme, moet er niet aan denken, een overheid die zich bemoeit met wat ik eet (Veel & lekker, ook vlees!) of drink (regelmatig). Nota bene: via dat drinken draag ik al extra bij aan de schatkist middels alcoholaccijns.
Peter Wetzels schrijft:
Mensen die veel te zwaar zijn door onverantwoord gedrag worden vanzelf gestraft door alle ongemakken die daaraan verbonden kunnen zijn.
Maar mijn buurman kampt al jaren met een schrikbarend ondergewicht.
Gaat ziekenhuis in en ziekenhuis uit, een duffe ellende dus, maar hij kost wel ontzettend veel geld aan zorg.
Zou hij dan ook nog eens extra gestraft moeten worden door meer te moeten betalen, want het draait wel altijd om geld, of iemand nu dik is of dun, oud of jong.
J. op het Root schrijft:
ONEENS. Elk lichaam is anders. Mede door genen en andere invloeden reageert de ene mens sterker op bepaalde voedsel inname dan de ander. Nu is het natuurlijk duidelijk dat structureel te veel voedsel tot je nemen leidt tot overgewicht of zelfs de ernstige vorm obesitas. Maar waar leg je de grens dan? Wanneer is iemand te dik en wanneer is het je eigen schuld. Er zijn ook mensen met ziektebeelden bijv. schildklier etc waarbij ze heel snel heel veel bijkomen zonder dat ze echt te veel eten. Moeten die ook meer betalen?
Bij roken zeg ik wel weer: ja mag hoger, dat is aantoonbaar slecht voor iedereen. En duidelijker vast te stellen.
Maar goed iedereen die dit een goed idee vindt moet wel onthouden dat dit een hellend vlak is. Vandaag overgewicht. Morgen iets anders. Tot je zelf aan de beurt bent met iets…
Laat men eens fatsoenlijk kijken naar de bureaucratie in de zorg, managementlagen, onnodige procedures en toestanden die handenvol geld kosten. Als dat eindelijk eens efficiënt en opgelost is ga dan eens kijken naar zulke zaken…
Leo Gielen schrijft:
Deze stelling is ondoordacht en kortzichtig. Als je je verdiept in ziekten en gezondheidsproblemen, dan kom je er vanzelf achter dat overgewicht lang niet altijd door een ongezonde levensstijl veroorzaakt wordt. Op dit vlak is nog veel te veel onbekend. Ik ken mensen die fors overgewicht hebben en gezonder leven en zeker veel meer letten op wat ze eten, dan andere mensen die geen overgewicht hebben.
Wat vaak niet onderkent wordt is dat er in veel (zeker niet alle) gevallen sprake kan zijn van een voedingsmiddelen intolerantie.
Een slager die ik kende viel meer dan 50 kg af door geen varkensvlees meer te eten (daar bleek hij overgevoelig voor te zijn).
Zelf heb ik jaren gestreden tegen overgewicht en alle bekende en onbekende diëten gevolgd zonder blijvend resultaat.
C.a. één jaar geleden heb ik ontdekt dat ik geen gluten en geen granen in het algemeen kan verdragen. Sindsdien ben ik 35 Kg afgevallen (bijna het passend gewicht voor mijn bouw) zonder me ook maar verder iets te ontzeggen (behalve de granen natuurlijk). Als gratis bijgave is ook mijn artritis hierdoor nagenoeg verdwenen.
Zolang de echte redenen van overgewicht niet exact bekend zijn, zegt deze stelling eigenlijk dat de premie verhoogd moet worden voor zieke mensen!
Bovendien, waar ga je de grens leggen?
Ga je controleurs de straat op sturen om te controleren of mensen gezond eten, genoeg slapen, niet roken, genoeg bewegen, niet overmatig sporten, geen onveilige seks hebben, etc. etc.
Twan Hendriks schrijft:
Wie is de volgende?
– Mensen die roken
– Mensen die drinken
– Mensen die niet sporten
– Mensen die te veel tv kijken
– Mensen die risicosporten doen
– Mensen die geen griepprik halen
– Mensen die geen donorcodicil hebben
– mensen die zich te koud kleden in de winter
– Mensen die op wintersport gaanEr zijn zoveel dingen te bedenken die rechtstreeks het gevolg zijn van de keuzes die we maken en die de zorgbehoefte beïnvloeden. Waar stoppen we?