Het Britse Lagerhuis heeft gisteravond opnieuw alle varianten op de Brexit-deal van premier Theresa May afgewezen. Zo zit het Brexit-proces wederom muurvast. Wij vroegen u gisteren: zou het uitschrijven van een tweede referendum of nieuwe verkiezingen de oplossing zijn voor de impasse? Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
J. Fuks
De kiezer heeft allang gekozen.
De uitslag word alleen niet geaccepteerd door anti democraten.
Douglas Murray heeft het ons in Buitenhof opnieuw glashelder uitgelegd.
Tidak Kelihatan
Je kunt ook het volk net zo vaak laten stemmen tot de uitkomst de juiste is. Is de uitslag niet goed, dan nog een keer.
W. Seffelaar
Zullen we dan gelijk ook hier nieuwe verkiezingen uitschrijven omdat Rutte wel heel erg is tegengevallen?
P Rotsvast
Deze ‘stelling van de dag’ is puur ANTI-democratisch.
De Britse kiezer heeft overtuigend gekozen : Brexit.
P.m. May is altijd tegenstander van uittreden geweest; daarom brengt ze het onomkeerbaar om zeep. En dat “EU”-konstrukt vindt dat prachtig.
Sinds wanneer gaat Nederland over de mening [ van de meerderheid ] van de Britse kiezer ?
Uittreden is heel simpel : handels-verdragen sluiten. Zelfstandigheid terug.
NEXIT !
Henk Albarda
Lijkt me niet redelijk. De manier waarop de EU zich heeft gedragen vanaf het moment dat de UK zich uitsprak voor Brexit is ronduit onaanvaardbaar. De (Ondemocratische)commissie onder leiding van Juncker had slechts 1 gedachte, ‘Ons’ budget moet omhoog (en zonder bijdrage UK zou dat lastig worden) en wij willen het in Europa volledig voor het zeggen hebben. Had de EU verlangd dat de UK enkele jaren een enkel contract moest afbetalen, we hadden afgesproken wederzijds geen import-tarieven te heffen en de grenscontroles in te voeren met grote steekproeven, was de Brexit nu rond geweest. Maar nee, hameren op paniek en MKB ook max paniek aanjagen, depressie door Brexit beweren zonder welke basis dan ook. Tot een half jaar geleden was ik 100 % tegen Nexit, nu niet meer, dank aan het dictatoriale gedrag van de EU commissie, Merkel en Rutte.
M Reumers
Wat is dat toch voor een halfslachtig gedoe, Brexit is Brexit, de wil van de Britse kiezer .
Weg met May, laat een overtuigde brexiteer de knoop doorhakken en laat de EU in hun sop gaarkoken
Nigel Farage, Boris Johnson, hoe kunnen jullie dit gedoe aanzien??!!
Annette Schols
Nee, nee en nog er eens nee! Dat is precies de bedoeling geweest. Dan is de democratie inderdaad over en uit. De mensen hebben drie jaar geleden gekozen en daar is een besluit uitgekomen. Door allerlei sabotagetechnieken zitten ze nu in deze deplorabele toestand. Er zou zwaar onrecht gedaan worden aan de mensen die drie jaar geleden gekozen hebben voor het (terechte) uitstappen uit dat vreselijke instituut. Als er nu verkiezingen komen ben ik er zeker van, met alle manipulatie van de afgelopen tijd en doordat er veel meer jonge naïeve mensen zullen gaan stemmen, de uitslag is dat ze bij de EU willen blijven. Alsjeblieft, houd de poot stijf!
René Audier
Theresa May is in feite een Remainer. Was er dan niet iemand voor handen die pro-Brexit was om die klus te klaren, vraag ik mij af. Wellicht redeneerden de parlementariërs, “O die Theresa May gaat wel gemakkelijk akkoord in Brussel, maar wat wil je, want ze is een Remainer”. Als een echte Brexiteer in Brussel had onderhandeld was alles misschien anders verlopen, wat ook nog niet inhoudt dat het nu wel voor elkaar geweest zou zijn; maar dan waren de onderhandelingen daar wellicht anders verlopen. Maar waarschijnlijk durfden echte Brexiteers niet hun vingers te branden.
Willem Ruitenberg
Dit is volgens mij een prachtig voorbeeld hoe je mening wordt bepaald door je grondhouding. Als je voor de EU bent wil je wel een tweede referendum, ben je tegen de EU dan wil je dat niet. Ieder zoekt bij zijn grondhouding de passende argumenten, net als bij de wens is de vader van de gedachte.
Geert Nielander
De regering-Cameron heeft in 2015 gezegd dat het een bindend referendum zou worden. In juni 2016 is het referendum gehouden. 52% van de Britten koos voor het verlaten van de EU, 48% wilde blijven. Een klein maar duidelijk verschil. Dat Brussel en Londen deze keuze van het Britse volk aan hun laars lappen is zeer bedenkelijk.
Frederik Geubel
En dan doen we net alsof het eerste referendum niet bestaan heeft? Moet in een democratie niet de wens van de kiezer uitgevoerd worden? De keus was heel simpel: ‘we blijven in de Unie of we gaan eruit’. Het eerste en enige referendum, kan niet zomaar door de gootsteen worden gespoeld als niet ter zake doende. Het is de angst die bij veel mensen toeslaat dat er zonder de EU geen goede toekomst mogelijk zou zijn voor het VK en niet voortschrijdend inzicht dat sommigen een tweede referendum willen. Alleen al om de reden dat de Britten aan kunnen tonen dat er best een goede toekomst mogelijk is zonder de EU, hoop ik op een harde Brexit. Daaruit kunnen andere landen lering trekken dat de EU niet een noodzakelijkheid is. Of die landen nou in de Unie willen blijven of niet, het maakt wel veel duidelijk.
Louise Van Hoven
Niet nog een referendum. Op die manier ga je net zo lang door tot je krijgt wat je verlang en is een referendum een waardeloos instrument geworden.
Links zou ook weer de zin krijgen omdat zij , net als in Nl, de beste zijn in moord en brand schreeuwen. Volgens mij komt het meeste verzet uit Londen.
Het lijkt er op dat momenteel niemand te vrede te stemmen is. Dus nieuwe verkiezingen May??
Maar het beste is een pure brexit. Ook voor Nl.
George Capelle
Nee natuurlijk , al dit geouwehoer vindt om die reden plaats …schandalig dat dit zelfs maar in overweging wordt genomen . Britten beschouwen zich niet als Europeanen en ik begin ook een steeds grotere weerzin te krijgen tegen deze dictatuur .
Oane P d’ Hoptille
Je kunt de EU vervloeken en zelfs haten maar in dit dossier ligt de schuld toch echt bij het VK. Het land is gespleten omdat ongeveer de helft voor en de andere helft tegen Brexit is. Geen wonder dat men moeite heeft dit probleem op te lossen. Ik zie veel mensen met grote stelligheid beweren dat het volk heeft gekozen en dat Brexit als gevolg daarvan zijn beslag moet krijgen. Maar een mandaat met 2% verschil is in mijn ogen geen mandaat. Komt nog bij dat de grens tussen de Ierlanden niet oplosbaar is. Een backstop is een papieren tijger. Ook al wacht je jarenlang de zon komt echt niet op in het westen.
Dus kies maar. Harde Brexit of afblazen. Meer smaken zijn er niet.
Peter Laman
Natuurlijk. Het eerste referendum was volledig contextloos. Het is dwaas om een besluit te nemen over iets zonder ook maar iets over de consequenties te weten. De bedoeling van het eerste referendum was ook alleen maar om Cameron herkozen te krijgen. Democratisch en logischerwijze had men niet verder mogen gaan dan toestemming te vragen aan het volk om te gaan onderhandelen, om dat vervolgens het resultaat voor te leggen en dan pas art. 50 in werking zetten. Zo gaat Zwitserland, het referendumland bij uitstek, er mee om. Eerst duidelijk maken wat er gaan gebeuren en dan pas kiezen.
John de Graaff
De Brexit heeft inmiddels een slechte klank. Niet vanwege de eigen inhoud, maar puur door de wijze waarop er tot op heden mee omgegaan wordt. De Britten hebben gekozen voor de Brexit. Dat deze vervolgens door foute politici besmeurd wordt, en er zoals te doen gebruikelijk angst gezaaid wordt, is deze politici te verwijten, maar zegt niets over de legitieme wens van de Britten, baas in eigen land te willen zijn.
Theophile Kuchler
Na afloop van dit en andere (Nederlandse) referenda is veel te doen geweest. In mijn omgeving hoor ik vaak dat “belangrijke beslissingen” niet kunnen worden overgelaten aan leken (/plebs/tokkies), in een referendum. Ook de huidige Nederlandse regering deelt dit standpunt en heeft het raadgevend referendum afgeschaft. Tegenstanders van de directe democratie en daarmee impliciet (naar ik hoop) voorstanders van een indirecte/representatieve democratie, zouden eens goed naar de huidige ontwikkelingen in het Britse lagerhuis moeten kijken. Wellicht delen ze dan mijn conclusie dat een representatieve democratie niet automatisch zaligmakend is. Het is al lang geen 1848 meer. De huidige stand van de techniek en het hoge opleidingsniveau van de gemiddelde Nederlander maken (o.a.) het referendum een waardevolle en zinvolle toevoeging aan het Nederlandse staatsbestel. Dus laat de minachting voor de Nederlandse kiezer varen en vertrouw op zijn beoordelingsvermogen.
Wat betreft het VK; Daar geloven ze traditioneel wat meer in het beoordelingsvermogen van hun kiezer. Neem bijvoorbeeld het referendum over de afscheiding van Schotland en denk dan eens aan Friesland. Ik vermoed dat het land uiteindelijk linksom of rechtsom wel op zijn pootjes terecht komt. Met of zonder extra raadpleging van de kiezers. Uiteindelijk is het VK (bij gebrek aan een Nederlandse omschrijving) “too big to fail”.
Ten slotte: De mensen in Brussel zijn niet de vrienden van de Britten. Van wie wel?
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.