Premier Mark Rutte wilde dat de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord vorig jaar pas na Prinsjesdag zouden worden gepubliceerd. Door druk uit te oefenen op de onafhankelijke instituten die de berekeningen uitvoerden, werd de publicatie uiteindelijk uitgesteld. Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur heeft opgevraagd.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) wilden de doorrekeningen op 13 september presenteren. Die datum viel een week voor Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte zag dat niet zitten en vreesde een lastig debat over de berekeningen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Nijpels boos, maar bindt in
De doorrekeningen waren echter begin september al klaar en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was bang dat met het uitstellen van publicatie de kans op lekken van de cijfers groter zou worden. Het ministerie ging daarom akkoord met de publicatie op 13 september. Maar Rutte stak daar een stokje voor. Tot grote woede van de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels.
Lees ook: Ed Nijpels: Hoe een VVD-vlegel klimaatfanaat werd
Uiteindelijk krijgt de premier zijn zin. Nijpels laat weten dat er meer tijd nodig is om de opmerkingen van de tafels en departementen door te voeren. Op 28 september worden de cijfers uiteindelijk gepresenteerd.
Verschillende partijen vinden dat Rutte niet het recht had om een onafhankelijke partij te dwingen cijfers een tijdje ‘achter te houden’. Forum voor Democratie heeft een spoeddebat aangevraagd. Ook GroenLinks, de PvdA en de PVV willen uitleg van de premier.
Dit kan echt niet. #FVD vraagt morgen direct een spoeddebat aan. “Presentatie doorrekening klimaatakkoord uitgesteld onder druk van Rutte.” https://t.co/QnbWN8XWCs via @Nieuwsuur
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) May 28, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat vindt u? Was het slim van de premier om de publicatiedatum naar zijn hand te zetten of ging hij daarmee buiten zijn boekje? Praat mee met de stelling van de dag.
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.