‘Als 68-jarige bevalt 4 keer per week naar kantoor fietsen prima’

68-jarige man aan het werk via uitzendbureau voor 65-plussers. Foto: ANP.

Nederlanders stoppen steeds later met werken. We vroegen onze lezers: is het een goede zaak dat de pensioenleeftijd omhooggaat, of liever eerder stoppen met werken? Zo werd er gereageerd op de stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Henk Albarda

Nee. De pensioenfondsen KUNNEN een rendement halen van 5 % in slechte tijden, 10 % in hele goede tijden.

De bouwvakker begint met 17 jaar jong te werken. Daar 42 jaar bij op, en je zit op 59 jaar jong. Langer gaat niet voor een bouwvakker, hoogstens te overwegen als een zeer fitte voor bv 10 % meer pensioen.

De grote schuldige is de overheid. Heeft mij ook 20 jaar voor de gek gehouden, rekenrente 1 %, feitelijk rendement 6 %, verbijsterend!

 

Jan de Bruin

Zoals het artikel al aangeeft was begin deze eeuw de daadwerkelijke pensioenleeftijd 61 jaar. Dat was dus nog in het Gulden tijdperk.

In het Euro tijdperk is er omwille van de zogenaamde Europese solidariteit een geldtransfer van noord naar zuid, wat een van de oorzaken van de verhoogde pensioen leeftijd is. Blijkbaar gaat de solidariteit maar een kant op daar de Zuid-Europese eurolanden hun vroege pensioen leeftijd niet verhogen waardoor ze daar op het terrasje kunnen zitten terwijl in Nederland men zich kan doodwerken.

Beter kan Nederland de rampzalige Euro verlaten om zo de pensioenleeftijd weer te verlagen.

 

Henk de Hoogt

Kan er helemaal niet zo veel goeds aan vinden, dat langer doorwerken. Zeker als je je realiseert dat je toch een flink deel van je arbeidshistorie wel hebt meebetaald aan allerhande VUT en pre pensioenregelingen. Uiteraard beweert onze overheid dat het te duur wordt, daar zal beslist een kern van waarheid in zitten, maar dat probleem hebben ze dan ook zelf veroorzaakt door wel een AOW spaarpotje in te richten, maar daar nooit ook maar 1 enkele kale cent in te stoppen. Daarnaast kost ook de import van weinig rendabelen het nodige en helpt beslist niet met het betaalbaarder worden van AOW. Dan ook nog de bewering dat de AOW premie niet kostendekkend is, maar ook dat is gemanipuleerd, eerst de heffingskortingen daar van af trekken deugt natuurlijk van geen kant, controleer gewoon je belastingaangifte/aanslag maar: De volle mep betaal je eerst aan sociale premies (rond de 30% totaal) daarna pas belasting.

 

Johan van Roekel

De pensioenleeftijd stijgt met de gemiddelde leeftijd mee op dit moment. Zo wordt ons allen voorgespiegeld dat we ouder worden, en om dat te betalen we ook langer moeten werken. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger. Ja we worden met z’n allen wel wat ouder, maar lang niet zoveel als het gemiddelde stijgt. Dat gemiddelde stijgt omdat het aantal mensen dat overlijdt voor de pensioengerechtigde leeftijd steeds verder afneemt naarmate we gezonder leven, veiliger werken en ziektes verslaan. Die mensen die vroeger 10-20-30-40 jaar premie hadden betaald en dan overleden, hoefden niet uitgekeerd te worden en gingen in de grote pot. Daarnaast worden we wel wat ouder, maar vooral ook gammeler, zeker aan het eind. Het aantal mensen dat een hartaanval overleeft is behoorlijk gestegen, en die moeten daarna chronische medicatie. Idem voor andere ouderdomsziektes. En terecht, als je ziek bent wil je behandeld worden.

Dat alles kost bakken geld. En geld raakt een keer op. Omdat de moderne burger steeds meer van de overheid verlangt naast een basis sociale voorzieningen systeem en de kerntaken wordt de belastingdruk steeds groter, maar blijft er niet genoeg geld over om al de kosten van bovengenoemde problemen op te vangen. Dus de Nederlanders zullen moeten kiezen. OF de overheid gaat minder uitgeven aan cultuur, ontwikkelingshulp, migranten, groen geneuzel e.d. OF we moeten langer doorwerken en accepteren dat er minder is voor het onderhouden van de welvaartsstaat.

 

Antonie, A.H. de Bok

Er zijn een aantal zaken die elkaar negatief versterken. Enerzijds wordt de levensverwachting steeds hoger en door allerlei technieken en medische innovaties is de verwachting dat die nog verder stijgt. 100 jaar gloort aan de horizon. Nadeel is dat de zorg en verzorgingskosten  de pan uitrijzen, een chemokuurtje van €500.000,- op je 80e is geen probleem om nog een paar jaar door te tobben. Anderzijds wil niemand later met pensioen. 67 jaar leidt al tot grote weerstand, maar je kunt moeilijk volhouden dat je langer met pensioen kunt zijn, dan dat je hebt gewerkt. Steeds langer leven met de stijgende zorgkosten en dus steeds langer onproductief is niet vol te houden.

 

Louise Van Hoven

Niks goed aan, behalve als je eigen baas bent of een vrij- of creatief beroep hebt. Voor loonslaven en dat zijn de meesten van ons, is het meer dan welletjes na 45 jaar onder die topdown manager geleden te hebben. Daarbij komen midden 60, ondank botox en viagra, de kwalen om de hoek kijken. Ook is de tijd voorbij dat men respect had voor oudere werknemers. Er is genoeg in kas bij de pensioenfondsen en anders gaat ons pensioengeld toch maar naar Zuid Europa en naar het onderhouden van de economische migrant die niet komt om te werken maar om gratis onderhouden te worden. Stoppen dus met 65 als je daar aan toe bent.

 

Willem Kester

Als 68 jarige zzp’er heb ik een contract voor een jaar met optie voor nog een half jaar als projectleider bij een gemeente. Bevalt prima om 32 uur te werken en 15 km naar kantoor te fietsen 4 x per week.

 

Herta M. de Zorger

Nee, ik werk in de zorg. En ik ben ruim 61.  Mijn collega’s die ik als eerste met pensioen zag gaan waren 60 en hard toe aan stoppen omdat het ook lastig wordt alle vernieuwingen mee te pikken.  Ik zelf heb nog net geleerd met een pc om te gaan, anders was het al afgelopen geweest.

Ook het werken met jongeren is lang niet altijd heel leuk. En straks helemaal niet als ze met ‘regieverpleegkundigen’  gaan werken die, net van school,  mij met 43 jaar ervaring de les gaan lezen.  Dat lijkt me vreselijk.

Ik word van de manier van werken van veel jongeren al helemaal niet goed. Ze zijn de hele dag aan het overdragen en doornemen in plaats van gewoon de mond houden en werken.  Wat mij betreft kan ik niet wachten op mijn pensioen……

Met de patiënten is meestal nog wel heel leuk, maar ook die zijn assertiever en als je dan denkt dat ze alles begrepen hebben, komt soms de partner die apart van jou NOG een keer wil horen wat je allemaal hebt verteld. Dat maakt dat je hoofd soms helemaal VOL zit.  Ook omdat je zelf ouder wordt, is dat een stuk lastiger.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.