‘Discriminatie is al wettelijk geregeld, dus dit idee is complete nonsens’

Staatssecretaris Tamara van Ark - ANP

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) wil werkgevers en uitzendbureaus die geen anti-discriminatieplan hebben 4.500 euro boete geven en ter afschrikking aan de schandpaal nagelen. Onze lezers die reageerden op de Stelling vinden dat een slecht plan. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

M van Wygerden

Discriminatie wordt nogal eens verward met een mening/gedrag op grond van ervaring. Als iemand diverse malen een slechte ervaring heeft met lieden van een bepaald slag dan zal hij/zij  volgende keren niet direct in zee gaan met vertegenwoordigers van dat slag. Andersom werkt het ook zo. B.v. mensen met een gereformeerde achtergrond staan bekend om hun inzet en ijver dus……………… logisch toch. Komt bij dat zij die menen slachtoffer te zijn van discriminatie niet degene die vermeend discrimineert iets kwalijk moeten nemen maar de groep waartoe zij zich rekenen eens moeten aanspreken, daar zit de kiem van de ellende.

 

W Seffelaar

Het is merkwaardig dat in onze vrije economie elke werknemer alle rechten heeft terwijl de rechten van de werkgever, bij voorbeeld zijn vrije keuze bij het aannemen van medewerkers, stelselmatig worden ingeperkt. De overdreven ontslagbescherming is een ander voorbeeld.

Op die manier wordt de werkgever de uitvoerder van het door de overheid afgedwongen en mislukte integratiebeleid.

 

Erik Nannen

Indien je de ervaring hebt dat een bepaalde groep significant vaker voor problemen zorgt en afspraken niet na komt, zich vaak ook al direct ziek meldt zodra dit uitkeringstechnisch kan, dan moet je die groep weigeren als bedrijf, of failliet gaan.

Discriminatie wetgeving is nooit horizontaal bedoeld, maar verticaal, dus door de staat naar het individu en niet tussen individuen onderling.

In de meest extreme vorm zou dit ook vrije partnerkeuze uitsluiten.

 

J van Deventer

Ik ben geen werkgever, maar ik stel me zo voor dat een echte ondernemer (dus niet iemand in overheidsdienst die andere mensen in dienst mag nemen op kosten van de overheid) heel veel andere zorgen heeft dan discriminatie.

Zoals:

– 1 Hoe haal ik voldoende opdrachten binnen voor mijn bedrijf?

– 2 Hoe voer ik het bijbehorende werk zo goed mogelijk uit?

De vraag of er gediscrimineerd wordt heeft vermoedelijk lage prioriteit.

Laten we blij zijn dat er überhaupt medemensen zijn die anderen aan werk kunnen en willen helpen. Laten we die mensen in vredesnaam niet te snel voor de voeten lopen. Discriminatie roepen is een stuk makkelijker dan een bedrijf opbouwen.

 

F Geurts van Kessel

Zolang ze dan maar in de gaten houden dat voortrekken óók discriminatie is. Dus weg met de quota voor vrouwen en mensen van kleur of hoe het allemaal ook moge heten.

 

Marion Jansen

Hou toch eens op met die flauwekul. Een werkgever moet voor elke functie gewoon de beste persoon nemen. Ongeacht welke grond dan ook waarop je kunt discrimineren.

Als we dit zo ver gaan doorvoeren, kan iedereen die voor een sollicitatie wordt afgewezen zich wel gaan beroepen op discriminatie. Je hoort altijd wel bij een of andere minderheid. Op die manier kun je alle werkgevers straks aan de schandpaal gaan nagelen, want gekwetsten zijn er meer dan genoeg in ons land.

Mensen moeten eens stoppen met dat hele discriminatieverhaal. Dat is zoeken naar verschillen tussen mensen. Zoek liever naar de overeenkomsten. Dan wordt een hoop gedoe van tegenwoordig overbodig en kunnen we weer gewoon gaan leven in plaats van op alle slakken zout leggen.

 

Jan van Dijk

Nog steeds wordt het rationeel rekening houden met statistische gegevens verward met discriminatie. Werkgevers die niet rationeel handelen, zullen niet lang werk geven. Tenzij het overheden zijn, die de kosten op de burgers kunnen afwentelen.

 

P. Karman

Vraagje, hoe is dit geregeld bij overheidsinstellingen?? wordt daar niet gediscrimineerd??  Stap uit jullie ivoren toren. Voorstel: Draai eens mee bij bedrijven. Maar dan ook echt meedraaien, niet een observerend bezoekje afleggen. Zien jullie ook de andere kant van de medaille. Want simpel is het niet. Vergeet niet dat er heel wat allochtonen zijn die eigenlijk liever niet gaan werken. Overigens ook autochtonen vormen een probleem. Heb zelf meegemaakt toen ik in de WW kwam en mij moest melden dat er werkelozen zaten en die hadden de volgende conversatie. Ach, ik moet wel weer even net doen of ik wil werken. Dan begin ik ergens en meld ik me na een paar weken ziek. En klaar is kees. Zo kunnen er ook dat soort types (allochtoon en/of autochtoon) voorkomen die solliciteren en er een potje van maken. En met al dit soort problemen kan je te maken krijgen bij bedrijven. Discriminatie is al geregeld, dus dit idee is complete nonsens. En vergeet niet hoeveel personen hier weer misbruik van gaan maken.

 

Henk de Hoogt

Wat deze mevrouw wil is onwettig, kortom het kan helemaal niet. We hebben toch niet voor niets privacy wetgeving die juist voor criminelen gunstig is? Nou dan!

 

Dick Conijn

Nou dan zou de VVD en het kabinet per direct een boete moeten krijgen. Allemaal blanke of witte koppen.

Onzin dus, je bouwt een kader capabele mensen om je heen gebaseerd op kwaliteiten niet op huidskleur, seksuele geaardheid of lichamelijke of geestelijke beperking.

Boete nee, echt niet.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.