Marokko wil niet met Nederland in gesprek over het terugnemen van asielzoekers. Dat zei staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) donderdag tijdens het jaarlijkse debat over de begroting van haar ministerie. De verbijstering in de Tweede Kamer was groot.
De bewindsvrouw zou via het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen hebben gekregen dat ze ‘niet de juiste mensen zou spreken’ in Marokko. Daarop zei Broekers-Knol in het debat donderdag dat ze de Marokkaanse minister ‘niet te spreken krijgt’ en het daarom ‘geen zin heeft om te gaan’. Ze zei niet waarom Marokko weigert.
Opvallend: Uitgeprocedeerde asielzoekers terugsturen naar Marokko. Staatssecretaris Broekers-Knol wil er graag over in gesprek met het land. Maar ze is er niet welkom.
De Kamer is verbaasd. Ook omdat ze verwijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het antwoord: pic.twitter.com/4aHXU4JfeX— floor bremer (@floorbremer) November 21, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Marokkanen die in Nederland asiel aanvragen, hebben doorgaans weinig kans op een verblijfsvergunning omdat het land als veilig wordt beschouwd. Toch komen er nog altijd veel Marokkaanse asielzoekers naar Nederland. Dit jaar waren dat er al ruim duizend. Broekers-Knol wil in gesprek met Marokko omdat het land afgewezen asielzoekers bijna nooit terugneemt.
Verbijsterde reacties vanuit de Tweede Kamer
De weigering van Marokko om in gesprek te gaan, leidde tot verbijstering in Den Haag. Zo liet Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) weten dat hij met stijgende verbazing aan het luisteren was.
Staatssecretaris Broekers was niet welkom in Marokko. Voor uitleg moesten we naar minister Blok. Bij deze #kamervragen pic.twitter.com/JogXzM7OJm
— Jasper van Dijk (@JaspervanDijkSP) November 21, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook Jasper van Dijk, Kamerlid voor de SP, was niet te spreken over de weigering van Marokko. Volgens hem was dit ‘hét signaal dat Marokko het probleem niet serieus neemt’. Ook vroeg hij Broekers-Knol of er geen visummaatregelen tegen Marokkaanse bewindspersonen moeten worden getroffen.
Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Wetgever moet werk maken van uitzetbeleid uitgeprocedeerden
Madeleine van Toorenburg (CDA) en Emiel van Dijk (PVV) vroegen Broekers-Knol waarom uitgeprocedeerde mensen niet gewoon op het vliegtuig worden gezet naar het land van herkomst. ‘Dat lijkt aantrekkelijk,’ zei de staatssecretaris, maar ze voegde daar ook aan toe dat die mensen vaak gewoon terugkeren.
Op verzoek van VVD-Kamerlid Bente Becker gaat Broekers-Knol uitzoeken of het terugkeren van asielzoekers bij de Marokkaanse autoriteiten kan worden afgedwongen. Daarbij schakelt de staatssecretaris ook andere ministeries in, bijvoorbeeld om te kunnen korten op ontwikkelingshulp.
Vrijdagmiddag liet de Marokkaanse ambassade aan RTL Nieuws weten dat Nederland nooit om een gesprek heeft gevraagd. ‘We zien in alle berichten dat zij niet welkom zou zijn. Maar dat klopt niet. Noch ons ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat, noch wij – de ambassade – zijn door Nederland gevraagd om een gesprek. We begrijpen dan ook niet waar dit vandaan komt.’
Wat vindt u? Moet Marokko onder druk worden gezet om een gesprek af te dwingen met Nederland? Of is het logisch dat het land zich niet meer bekommert om Marokkanen die naar Nederland zijn vertrokken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.