Na een weekeinde vol getouwtrek gaan leraren aanstaande woensdag toch staken. De staking was afgelast nadat er afgelopen vrijdag een akkoord was gesloten tussen het kabinet en vakbonden en werkgevers. Minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) maakt eenmalig 460 miljoen euro vrij om het lerarentekort in het basis- en voorgezet onderwijs aan te pakken.
Maar de docenten zijn ontevreden over het akkoord. Zij vinden dat er structureel meer geld naar het onderwijs moet. De toegezegde 460 miljoen euro wordt in 2020 en 2021 uitgegeven, en daarna is het op.
Langdurig lerarentekort
Het lerarentekort is al langere tijd een probleem in het onderwijs. In september meldde het Algemeen Dagblad dat er zelfs een noodscenario in grote steden zou liggen waarbij kleuters pas op hun vijfde naar de basisschool gaan. Daar kan volgens het ministerie geen sprake meer van zijn, maar minister Slob heeft wel gezegd dat in absolute noodsituaties ouders voor de klas mogen staan.
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) kampen vier van de tien scholen met een tekort aan leerkrachten. De AOb is de grootste vakbond in het onderwijs met 83.000 leden.
Onvrede bij vakbondsleden
Dat de bond direct na de toezegging de staking afblies, viel verkeerd bij de leden. Afgelopen weekeinde werd de bond bedolven onder berichten van ontevreden leden. Voorzitter Liesbeth Verheggen had de stakingsoproep voor woensdag ingetrokken nadat zij het akkoord met de minister had ondertekend. Verheggen stapte zondag op vanwege de grote onvrede onder de leden.
Volgens de AOb was Verheggen ‘buiten haar mandaat gegaan’. Ook vakbond CNV kwam zondag terug op het besluit de staking af te zeggen.
In een peiling van actiegroep POinactie op Facebook bleken slechts tientallen leden het akkoord tussen de vakbond en de minister te steunen. Duizenden docenten zeiden tegen het akkoord te zijn.
https://twitter.com/JanvandeVen81/status/1190685452547903489?s=20
Minister houdt vast aan akkoord
POinactie heeft docenten opgeroepen woensdag naar Den Haag te gaan om te demonstreren tijdens een Kamerdebat over het onderwijs. Hoeveel docenten daaraan gehoor geven, is onbekend. Ondanks de staking van woensdag houdt minister Slob zijn woord. Volgens de minister zit er ook niets meer in dan het eenmalige bedrag. In Het Parool zegt Slob dat er al 700 miljoen euro structureel is bijgekomen voor het onderwijs dankzij het Regeerakkoord.
Wat vindt u? Heeft de minister gedaan wat hij kon, of hebben de docenten van het basis- en voortgezet onderwijs groot gelijk dat zij alsnog komende woensdag staken? Praat mee! De stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.