‘Ik koop geregeld elektronica via de bekendste Chinese webshop’

AFP

Nederland wil dat de Europese Commissie meer gaat doen tegen oneerlijke concurrentie door (staats)bedrijven uit China. Die verkopen via internet spotgoedkope producten ten koste van de Nederlandse middenstand. Moeten Nederlanders Chinese webwinkels boycotten?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Joost van der Wal

Dat was ook Trump’s visie.
Echter gaat het hier om consumenten die rechtstreeks kopen niet om bedrijven en consumenten geven meestal niet om zaken als scheve handelsbalansen, maar om hun portemonnee.

Arjen Douma

Ik koop geregeld elektronica via de bekendste Chinese webshop. Het zijn in de regel dezelfde producten die je ook hier kan aanschaffen ‘made in China’. Maar als dit hier dan vele malen meer moet kosten kies ik voor de lagere prijs en neem het wachten voor lief.

Annette Schols

Na dit gelezen te hebben zal ik dus geen speelgoed meer kopen in China voor mijn kleinkinderen. Mijn man koopt echter wel spullen voor zijn fotohobby in China. Als AOW’er heb je eigenlijk geen andere keus. Het verschil in prijs is TE groot. In dit artikel is het China, maar ik vind het veel verwerpelijker dat Nederland meewerkt aan een betalingssysteem om met Iran weer zaken te doen. Chinezen mogen misschien geen lieverdjes zijn, maar de Iraanse moellah’s behoren tot het moordenaarsgilde.

W.M. Vermeeren

Een ringflitser voor mijn fototoestel gekocht bij Ali. In Nederland 42 euro, hetzelfde merk en type bij Ali 21 euro. Alleen ‘niet de volgende dag in huis’. Ook zonnekappen en uv-filters.

Ik voelde (en voel) mij best wel schuldig voor de Nederlandse middenstand, maar als gepensioneerde is dit verschil voor mij toch best belangrijk. Nietwaar mijnheer Rutte?

Marion Jansen

Ik ben het niet eens met de stelling.
Jarenlang hebben wij geld verdiend aan handel met China en nu het andersom wordt, willen we daar opeens een stokje voor steken?
Ook kun je nu duidelijk zien dat we hier veel te ver zijn doorgeslagen in regelgeving. Alle mensen die zonder die absurde regeltjes zijn opgegroeid leven nog steeds.
Het is te zot voor woorden dat wij de hele wereld al die (nog oncontroleerbare ook) regeltjes willen gaan opleggen. We moeten eens inbinden met onze bemoeizucht en de consumenten zelf laten uitmaken wat ze wel en niet willen kopen en onder welke voorwaarden. Veel van wat wij hier duurbetaald kopen komt net zo goed uit lage-lonen-landen en het enige verschil is dat daar door tussenschakels en/of verkopers veel meer aan verdiend wordt dan als het direct uit China gekocht wordt door de consument.

Stefan Voogel

We leven in een vrijemarkteconomie dus als winkels goederen tegen concurrerende prijzen willen verkopen dan moet dat kunnen. Het maakt niet uit waar de winkels vandaan komen.
Wel moeten de goederen die ter verkoop worden gebracht aan warenwet kwaliteitseisen voldoen met extra aandacht voor de manier waarop de goederen worden geproduceerd (geen kinderarbeid, geen slavernij, veilige werk omgeving, etc). Als er bewijs is dat er misstanden zijn in deze webwinkels dan mogen ze niet in Nederland opereren.

H. Bravenboer

Er komen veel meer producten, direct of indirect ons land binnen uit China. Uit de reacties blijkt duidelijk dat tussen de inkoopprijs c.q de webshopprijs en de verkoopprijs in Nederland, 100 tot wel 200 procent marge zit. Voor mij is duidelijk dat we aan onze eigen ondergang werken met onze invoer uit China. Jaren geleden werd al gezegd, dat het gemiddelde inkomen in Nederland niet meer zal stijgen met als uitzondering de eigenaren van de grote ondernemingen die importeren van buiten de EU. We zien het nu gebeuren. Hun personeelskosten worden steeds minder, door verplaatsing van productie naar lage lonen landen. Hun winsten stijgen daardoor extreem. Wij blijven zitten met alle lasten en staan daardoor stil.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.