Regeringleiders van de Europese Unie bereikten in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord over het klimaatbeleid van de EU, de prestigieuze en weinig concrete Green Deal. Bijna iedereen stemde in, behalve Polen, dat tot juni 2020 de tijd krijgt om erover na te denken.
De Green Deal moet de ambitie verwezenlijken van Europees Commissaris Frans Timmermans, tevens eerste vicevoorzitter van de Commissie van de Duitse Ursula von der Leyen. Doel van de Green Deal is een volledig klimaatneutraal Europa in 2050. Daarvoor wordt 260 miljard euro per jaar uitgetrokken.
De Green Deal moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. De doelstellingen lopen uiteen, van het streven om de lucht-, grond-, en watervervuiling naar nul te brengen, tot het initiatief om een onderzoek te beginnen naar innovatieve en groene technologieën.
Er worden drastische maatregelen voorgesteld. Zo moet de uitstoot van lucht-, trein-, en waterverkeer met 90 procent worden verminderd en moeten alle gebouwen worden geïsoleerd. Volgens Sanne Akerboom, jurist en politicoloog bij de NOS, is één van de weinige concrete voorstellen uit de de Green Deal dat Europa een miljoen oplaadpalen moet tellen in 2025.
Polen krijgt uitstel. Het land is voor zijn energievoorziening afhankelijk van kolen en volgens de Green Deal moeten alle kolencentrales worden gesloten. Er gaat geen subsidie meer naar fossiele brandstoffen en dat zal landen als Polen hard raken.
Gevolgen voor Polen
Volgens de Poolse premier Mateusz Morawiecki komt 90 procent van de Poolse energievoorziening van kolen- en gascentrales. Hij vreest een energietekort en het verdwijnen van honderdduizenden banen. Ook heeft Polen veel verouderde industrieën, wat betekent dat het land verhoudingsgewijs veel meer moet betalen om te voldoen aan de Green Deal. ‘Arme lidstaten betalen twee keer zoveel als rijkere lidstaten. Dat kan ik thuis niet uitleggen,’ verklaarde Morawiecki.
Premier Mark Rutte (VVD) heeft er alle vertrouwen in dat Polen in juni 2020 aansluit bij de ‘groene’ regeringsleiders, die er negen uur over deden om een akkoord te bereiken.
https://twitter.com/MinPres/status/1205135567735926784
Het is nog niet duidelijk of Polen mee gaat doen, maar wel kan worden gesteld dat de Poolse premier aan zijn land en volk denkt en zich niet van de wijs laat brengen doordat alle andere lidstaten zich aansluiten bij de Green Deal. Ondanks een overgangsfonds van 100 miljard euro voor de landen die het meest moeten veranderen door de Green Deal, wist Polen uitstel af te dwingen.
Wat vindt u? Moet Rutte een voorbeeld nemen aan de Poolse premier, die ondanks een ‘genereuze financiering’ niet meteen instemt met de Green Deal? Of is het goed dat Rutte na urenlang overleg instemt met een eensgezind Europa? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.