‘Het old boys network heeft zijn werk goed gedaan’

Jaap Uijlenbroek, Directeur-Generaal Belastingdienst tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. ANP

De hoogste baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek staat voor een gevoelige overstap naar de gemeente Den Haag. Hij is bij de Belastingdienst weggestuurd naar aanleiding van de toeslagenaffaire, maar gaat mogelijk in Den Haag aan de slag als gemeentesecretaris. Schaadt de overstap het aanzien van de ambtenarij?, vroegen we u. Of is Uijlenbroek wel genoeg gestraft?

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Maria van Bommel

Het old boys network heeft zijn werk weer goed gedaan. Is er even geen chic baantje dan wordt er gewoon een gemaakt door de hoge heren, zie Wouter Bos en vele anderen.

Henri Ghysen

Natuurlijk heeft Uijlenbroek grote fouten gemaakt, de zwartgelakte dossiers en de fraude beschuldigingen spreken boekdelen; schandelijk beleid.

Maar de veroorzakers van al die ellende zijn die politici, die nimmer een probleem oplossen, maar die met elke ademtocht er nieuwe problemen bij creëren zonder na te denken over de gevolgen van hun acties. ”Dat regardeert ons niet!” Uijlenbroek is, zo bezien, alleen de zondebok – die terecht het veld ruimt en zeker niet in een zacht gespreid bedje terecht moet komen. Maar al die politici, met hun linkse hobby’s: creëer maar de mogelijkheid hen financieel op te laten draaien voor datgene wat er fout gaat. Nu kan dat niet, want zij zijn politiek, en dus ook financieel, onschendbaar.

Fred Vellinga

Waarom zou iemand, die op een bepaald niveau opereert, na te zijn ontslagen, niet ergens anders aan de slag mogen op vergelijkbaar niveau? Als iemand zijn baan kwijtraakt, om wat voor reden dan ook, dan is dat echt geen indicatie dat die persoon een ‘mislukking’ is. Ik mag toch heus open dat iedereen die zijn baan kwijtraakt, elders weer aan de slag komt.

Frederik Geubel

Wie zegt dat Uijlenbroek fouten heeft gemaakt? Probeer in twee jaar maar eens een bedrijf, waar eerst veel medewerkers moesten vertrekken, weer op orde te krijgen. Hij is al ontslagen, moet hij dan nog eens extra gestraft worden door hem een andere baan te weigeren? Het lijkt meer op een volksgericht. Wopke is verantwoordelijk minister, laat hij dan aftreden, maar nee, die offert Snel op, zijn staatssecretaris.

Piet Schmeitz

Als al die ambtenaren zich zo goed hadden ingezet, zou er niet zo drastisch aangepast moeten worden. Dan hadden ze of hun werk goed gedaan, of zou men de politiek hebben meegedeeld dat hun beleidsplannen onuitvoerbaar waren.
Onbegrijpelijke is dat de baas van die dienst een enorme jarenlange misstand, ondanks vele interne klachten daarover, maar gewoon laat doorgaan, of dat nu met of zonder zijn eigen daadwerkelijke inbreng was. Het is duidelijk dat de heer Uijlenbroek niet geschikt is voor een dergelijke functie. Voor wat betreft of hij strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden zou ik zeggen, laat dat snel en transparant onderzoeken. Feit is natuurlijk wel dat hij een ambtseed heeft afgelegd, die laat ongetwijfeld het gepleegde bruuskeren van burgers niet toe.
Voor een door hem gewenste volgende baan zou hij de normaal gebruikelijke sollicitatieprocedure moeten volgen onder overlegging van een geactualiseerde “verklaring omtrent gedrag” en een functioneringsbeoordeling.
Een dergelijke vacature dient gewoon openbaar en voor eenieder toegankelijk te zijn.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.