De tijd dat we sake alleen warm dronken bij sushi lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig staat sake ook op de wijnkaart bij niet-Aziatische restaurants en in het supermarktschap.
Er zijn veel misverstanden als het gaat om sake. De meeste mensen kennen sake als ‘dat warme goedje’ dat werd gedronken bij sushi. Verwarmen wordt eigenlijk alleen gedaan bij sake van slechte kwaliteit, om de mindere smaak te maskeren.
Door de scherpe alcohollucht die vrijkomt bij verhitting, wordt bovendien vaak gedacht dat sake een sterke drank is. Onzin! Het alcoholpercentage ligt rond de 15 en 17 procent en is dus vergelijkbaar met wijn.
Boerenkool
Tegenwoordig wordt kwaliteitssake gewoon koud geserveerd. In een wijnglas. Dit tot afgrijzen van sake-liefhebbers die vasthouden aan de traditie en voor elke soort sake een ander kommetje of glaasje gebruiken.
Het verschil met druivenwijn is dat sake beter combineert met eten. Omdat de rijstwijn tweemaal zoveel smaakelementen bevat, is het gemakkelijker om een goede link te leggen met gerechten. En niet alleen sushi, maar ook oesters, kaas, haring of boerenkool.
Supermarkt
Topchefs en sommeliers dwepen met de Japanse godendrank en steeds meer restaurants, zoals de Librije, Le Garage en HanTing Cuisine zetten sake op de kaart. Gewoon tussen de druivenwijnen of met een speciaal sake-arrangement.
Onlangs lanceerde Tunes van het Conservatorium Hotel een nieuwe reeks bar-bites met bijpassende sake’s en zelfs bij de meeste supermarkten staat rijstwijn tegenwoordig op het schap. De sake-trend lijkt dus door te zetten.
Vincent van Dijk is trendwatcher en gaat al meer dan tien jaar elke dag uit eten.