Tijd om illegaal downloaden keihard aan te pakken

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het Nederlandse downloadbeleid, staat dat op losse schroeven. Dat is een goede gelegenheid om individuele downloaders harder aan te pakken.

Nu wordt downloaden vanaf illegale websites nog niet bestraft in Nederland. Lang was daar wel wat voor te zeggen.

De auteursrechtenindustrie hield krampachtig innovaties tegen en het legale aanbod was dramatisch terwijl illegale opties voor het oprapen lagen: eigen schuld, dikke bult.

Illegaal

Maar de laatste jaren is het legale aanbod sterk verbeterd. In muziekdiensten als Spotify, film-apps als Netflix, en talloze onlineboekwinkels kunnen liefhebbers voor een redelijke prijs alles vinden.

Toch downloaden Nederlanders nog steeds massaal illegaal, bijna iedereen doet het. Het nieuwe seizoen van de serie Game of Thrones werd vorige week in no-time de meest illegaal gedownloade tv-serie ooit.

Het illegale Netflix-alternatief Popcorn Time verspreidde zich vorige maand als een lopend vuurtje. Volgens marktonderzoeksbureau Gfk is voor slechts 10 procent van de e-books op Nederlandse e-readers eerlijk betaald. Je lijkt wel gek als je netjes afrekent.

Diefstal

Tegenstanders van een strenger downloadverbod schermen vaak met onderzoeken waaruit blijkt dat gratis downloaden artiesten juist meer bekendheid oplevert. Maar mogen die misschien zelf bepalen of ze roem of geld willen voor hun werk?

Een cultuurverandering is nodig en handhaving van een strenger downloadverbod zal lastig zijn, ja. Maar dat geldt voor zo’n beetje elke wet.

Als iemand in de Albert Heijn ervoor kiest om iets mee te nemen zonder te betalen, heet dat gewoon diefstal en wordt hij gestraft. Het is tijd dat online hetzelfde gaat gelden.

Volg Wouter van Noort op Twitter