Medici gebruiken voor hun werk geregeld de berichtendienst WhatsApp. Dat is riskant omdat privacy-gevoelige informatie op WhatsApp zeer eenvoudig in verkeerde handen komt.
Ze appen bijvoorbeeld foto’s van wonden naar collega’s op afstand voor een snel medisch oordeel, blijkt uit gesprekken van weekblad Elsevier met een tiental medici met verschillende specialismen uit verschillende steden en ziekenhuizen.
Slecht beveiligd
Artsen wissen de bestanden niet altijd. Ze zijn simpel door te sturen en kunnen snel een eigen leven leiden – bijvoorbeeld als iemand anders de telefoon in handen krijgt. WhatsApp is bovendien slecht beveiligd. Vorig jaar nog bleek er een groot lek te zijn waardoor hackers toegang kregen.
Daarnaast worden foto’s op een smartphone vaak automatisch online opgeslagen op diensten zoals iCloud of Google+. Dat gebeurt bij ontvanger én zender. Foto’s verspreiden zich zo snel.
Geen nieuwe regels
Veel ziekenhuizen hebben wel richtlijnen voor het gebruik van sociale media, maar vaak nog niet specifiek voor WhatsApp. Er zijn ook geen cijfers over het WhatsApp-gebruik van artsen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is voorlopig nog niet van plan om nieuwe regels te maken: ‘Dit soort specifieke richtlijnen moeten uit de beroepsgroep zelf komen,’ zegt woordvoerder Silvie de Peijper deze week in Elsevier.