Per direct downloadverbod na uitspraak Europees Hof van Justitie

Het Europese Hof van Justitie kan zich niet vinden in de Nederlandse regels voor het downloaden van een film of muziek voor privégebruik. Auteursrechten moeten beter worden beschermd.

De uitspraak van het Europese Hof is donderdag bekendgemaakt, en het kabinet onderneemt meteen actie. Wat is er aan de hand?

1. Waar draait deze zaak precies om?

In Nederland mag je voor eigen gebruik een kopie maken van auteursrechtelijk beschermd werk. De makers van het werk worden gecompenseerd door de zogeheten thuiskopieheffing, een belasting op bijvoorbeeld lege cd’s.

De zaak gaat om een ruzie tussen Stichting de Thuiskopie en een aantal importeurs en fabrikanten van blanco cd’s en andere opslagmiddelen.

De laatste groep vindt dat bij het berekenen van de hoogte van de heffing, geen rekening mag worden gehouden met de schade die ontstaat door het kopiëren uit een ongeoorloofde bron, waarbij het auteursrecht wordt geschonden.

Bovendien maakt Nederland geen onderscheid tussen downloaden uit illegale of legale bronnen.

2. Wat oordeelt het Europese Hof van Justitie?

Het hof geeft de fabrikanten gelijk, valt op te maken uit de uitspraak. ‘Het hof is van oordeel dat een regeling waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn gemaakt uit geoorloofde bronnen en kopieën gemaakt uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.’

Volgens het hof moedigt de regeling het verspreiden van nagemaakte of illegale werken aan. Hierdoor daalt de verkoop van auteursrechtelijk beschermd werk.

3. Wat doet het kabinet nu?

Het kabinet is na de uitspraak van het hof verplicht actie te ondernemen. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) laat zich adviseren door de Stichting Onderhandelingen Nationale Thuiskopievergoedingen (SONT). Hij verwacht deze zomer een advies.

Per direct is downloaden uit illegale bron verboden, laat een woordvoerder van Teeven weten aan tweakers. Daarvoor hoeft de wet niet te worden aangepast.

Binnen twee weken zal Teeven een brief naar de Tweede Kamer sturen, waarin hij uitgebreider reageert op de uitspraak van het hof.

4. Moeten downloaders zich zorgen maken?

Nee, zegt jurist en technologiedeskundige Danny Mekic’.

Voor het handhaven van het verbod moet de overheid alle internetverkeer monitoren. Dat zal snel problemen geven met de privacy, denkt Mekic’. Ook is er nog geen enkel filter dat alle (illegale) downloads kan detecteren. Hij vraagt zich daarnaast af wie het handhaven van het verbod gaat betalen.