Italië heeft de afgelopen weken te maken gehad met een toestroom van asielzoekers, omdat andere Europese routes moeilijker begaanbaar zijn. Oostenrijk vreest dat Italië eenzelfde lot als Macedonië zal ondergaan en wil de Italiaans-Oostenrijkse grens streng laten controleren door militairen.
Lees ook
Migrantenstroom verschuift van Griekenland naar Italië
‘Aangezien de buitengrenzen van de Europese Unie op dit moment niet goed zijn beveiligd, zal Oostenrijk op korte termijn grenscontroles doorvoeren,’ zegt de Oostenrijkse minister Hans Peter Doskozil van Defensie in een interview met de Duitse krant Die Welt.
Doskozil verwacht dat Italië het volgende doorvoerland naar West-Europa wordt, zodra het migratiepact tussen Turkije en de EU maandag in werking treedt. De deal moet een einde maken aan de illegale immigratie over zee tussen Turkije en Griekenland.
Stijging
Volgens de Oostenrijkse minister treffen de mensensmokkelaars al voorbereidingen om asielzoekers via de Mediterraanse route naar het westen van Europa door te sluizen. Doskozil zegt dat er dit jaar al 16.000 migranten via Italië de EU zijn binnengekomen – een stijging van 44 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Oostenrijk wil militairen bij de grens inzetten om de migrantenstroom in te dammen. Ook zullen zij worden ingezet bij de registratie of het geven van humanitaire hulp aan migranten. Oostenrijk heeft als enige EU-lidstaat een migratieplafond ingesteld.
Griekenland
Terwijl Oostenrijk maatregelen treft bij de Italiaanse grens, maakt de EU zich op voor het enorme logistieke project dat zich maandag in Griekenland moet voltrekken. Het terugsturen van migranten van Griekenland naar Turkije gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen: per asielzoeker wordt een agent ingezet, meldt persbureau ANA-MPA.
In de eerste twee dagen hoopt de EU ongeveer 750 asielzoekers van het Griekse eiland Lesbos naar Turkije te brengen. De Griekse autoriteiten verwachten dat de migranten zich hevig zullen verzetten tegen de terugplaatsing naar Turkije. Een groep asielzoekers wacht nog altijd tevergeefs tot de Macedonische grens wordt geopend.
De Griekse minister Nikos Toskas van Burgerbescherming zei tegen de Griekse krant Kathimerini dat hij niet uitsluit dat de autoriteiten geweld moeten inzetten tegen het verzet van de migranten aan de Grieks-Macedonische grens.