Eerste VVD-minister van Financiën sinds Zalm krijgt bij voorbaat al tegenvallers

01 juli 2024Leestijd: 2 minuten
Eelco Heinen. Foto: ANP

Eelco Heinen (41) was tijdens de formatie de rechterhand van VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Dat de VVD’er per 2 juli de ­leiding heeft op het ministerie van Fi­nanciën, komt niet als een verrassing. Zijn naam ging al langer rond in Den Haag.

Wat is zijn achtergrond?

Eelco Heinen werd in 1981 geboren in Laren. Na zijn studie informatica aan de Hogeschool van Amsterdam studeerde hij ­economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook behaalde hij masters in ­internationale betrekkingen en macr0-economie.

Na vier jaar op het ministerie van ­Financiën ging Heinen in 2011 aan de slag als financieel beleidsadviseur bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. ­Heinen klom op in de partij en werd politiek secretaris, de hoogste functie achter de schermen bij een fractie.

In 2017 schreef hij mee aan het ver­kiezingsprogramma Zeker Nederland. In 2021 werd hij zelf verkozen als Kamerlid. Ook onderhandelde hij mee over het kabi­net-Rutte IV. In de Kamer hield Heinen zich uiteraard bezig met financiën. Bij de laatste Tweede Kamer­-ver­kiezingen was Heinen campagne­leider.

In 2021 kwam Heinen in het nieuws samen met zijn hoogzwangere vrouw. Zijn zoontje kwam ter wereld voordat het ziekenhuis was bereikt. Heinen knipte zelf de navelstreng door in de auto. De foto die hij ervan deelde op sociale media, ging ­viraal.

Hoe is het gesteld met de financiën van de overheid?

De Nederlandsche Bank berekende onlangs dat het begrotingstekort gaat stijgen door het voorgenomen beleid van het nieuwe kabinet. Bovendien waren er al flink wat tegenvallers nog voordat Heinen was begonnen aan zijn nieuwe baan. Zo moet de overheid miljarden ­terugbetalen aan gedupeerde box 3-­beleggers na een uitspraak van de Hoge Raad.

Ook kan Heinen voorlopig fluiten naar de 1,6 miljard euro die de verkoop van een deel van netbeheerder TenneT aan Duitsland zou opleveren. Die deal liep drie weken geleden stuk.

Wat kunnen we verwachten van minister Eelco Heinen?

Tijdens de hoorzitting met Kamerleden gaf Eelco Heinen aan dat er de komende jaren financieel niet veel mogelijk is. Heinen noemde de tegenvallers ‘zorgelijk’ en zei de overheidsfinanciën ‘rustig’ op orde te gaan brengen. ‘Niet met een ruk aan het stuur, maar stap voor stap.’

Ook zei Heinen dat hij wil proberen om de samenleving zoveel mogelijk te ontzien. ‘We moeten snijden in het eigen vlees, voordat we een offer vragen van de samenleving.’

Nard Lodewijk
Nard Lodewijk (1996) werkt sinds 1 juni 2022 op de economieredactie.
Lees meer
Nard Lodewijk