Zo reageert buitenland op akkoord: ‘Technocratische regering met Nederlandse Trump’

Schermafbeelding 2024-05-17 123904

Hoe interpreteren media in diverse (buur)landen het Hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, BBB en NSC?

Duitsland

De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) publiceerde ‘Wat de nieuwe regeringscoalitie in Nederland is en wat er in de planning staat.’

FAZ focust op de opvallende zaken, zoals het gebrek aan duidelijkheid over wie de premier wordt. De coalitie is in verschillende opzichten ongebruikelijk. Wie premier wordt, is nog niet bekend. Het zal in elk geval noch winnaar Wilders zijn, noch een van de overige drie partijleiders.’ FAZ blikt terug op het eerste kabinet van Mark Rutte waar ‘Wilders een rol had gespeeld en een duo van VVD en christen-democraten hem liet gedogen’. Ten slotte wordt er een bruggetje geslagen naar Mark Rutte en zijn kandidatuur als NAVO-secretaris-generaal.

De Duitse krant WELT kiest voor de kop ‘Nieuwe regeringscoalitie wil van koers veranderen met scherpste asielregels’. WELT focust in het artikel vooral op de plannen voor het strenge migratiebeleid.

Zo zou de coalitie van plan zijn een ‘van de strengste toelatingseisen in Europa’ door te voeren. De PVV wordt ‘de anti-islampartij’ genoemd. Ook in deze Duitse krant is er aandacht voor Rutte en zijn kandidaatschap als secretaris-generaal van de NAVO.

Frankrijk

Le Parisien schrijft dat verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders ook wel de ‘Nederlandse Trump’ wordt genoemd. Ook hier ligt de focus op de duur van de formatie en de onduidelijkheid rondom de nieuwe minister-president.

‘Bijna zes maanden na de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders werd in Nederland een akkoord bereikt over een rechtse coalitieregering. Een regering waarvan hij geen premier zal zijn, kondigde de extreemrechtse leider woensdag aan,’ aldus het Franse dagblad.

Verder wordt de beslissing van de vier partijen in maart om te kiezen voor een ‘gedeeltelijke technocratische regering’ kort besproken. ‘Deze regering gaat bestaan uit 50 procent politici en 50 procent mensen van buiten de politiek. De laatste keer dat Nederland zo’n “deskundige” regering had, was in 1918.’

Verenigd Koninkrijk

De Britse omroep BBC publiceert woensdagavond 15 mei het artikel: ‘Na zes maanden bereikt de Nederlandse populist Wilders een regeerakkoord’. De BBC legt de nadruk op de tijd die het bereiken van een regeerakkoord vergde en geeft een beknopt overzicht van de verkiezingen in november. ‘Wilders’  overwinning deed de Europese politiek versteld staan.’

Verder dient het artikel meer als nieuwsbericht en gaat het niet in op de inhoud van het Regeerakkoord. Wel wordt er nog aandacht geschonken aan het vervolg van de formatie en de vraag wie de nieuwe minister-president zal worden. ‘In maart had Wilders zijn poging om minister-president te worden al opgegeven’, benadrukt de BBC.

Verenigde Staten

‘Nederlandse rechtse partijen komen tot Regeerakkoord om zo een regering te vormen’, luidt de kop van het Amerikaanse The New York Times-artikel over de nieuwe regering.

De onderkop stelt dat deze overeenkomst de ‘populistische politicus’  meteen ook buitenspel zet voor het minister-presidentschap. Ondanks dat zegt de Leidse universitair docent Nederlandse Politiek Simon Otjes dat Wilders zeker nog een belangrijke speler is.

‘De heer Wilders is tevens het langstzittende Kamerlid. Die positie zou hem meer gewicht kunnen geven in het publieke debat,’ aldus Otjes met wie The New York Times sprak.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.